Violeta Stoica

Salvamontiștii din Bușteni au avut din nou o intervenție deosebit de dificilă, sâmbătă seară, în special din cauza condițiilor meteorologice și a riscului crescut de producere a avalanșelor. Potrivit informațiilor furnizate, la începutul acțiunii, de către coordonatorul SVSU Bușteni, Laurențiu Paraschiv, un bărbat care a rămas blocat pe Jepii Mici a fost căutat de echipajele de salvamontiști de la Baza de Salvare Montană Baba Mare. Din cauza viscolului și a vizibilității extrem de scăzute, aproape zero, persoana respectivă nu fusese reperată nici după două ore de la plecarea echipajului de la Baba Mare. În condițiile în care nu se reușea recuperarea bărbatului blocat, o a doua echipă de salvamontiști era pregătită să plece din Bușteni spre zona respectivă, pentru a veni în ajutorul colegilor lor.
Nu a mai fost nevoie de intervenția celui de-al doilea echipaj de salvamontiști, pentru că prima echipă a reușit să îl extragă pe bărbat în siguranță din vale.
Este însă de remarcat relatarea lui Ciprian Aldea, unul dintre salvamontiștii care au intervenit pentru a recupera de pe traseul dificil un turist încălțat cu… adidași!!!
„Acțiune grea în seara asta pe Valea Caraiman, unde o persoană încălțată cu adidași a rămas blocată la jumătatea traseului. Pericolul mare de avalanșă a făcut acțiunea de salvare extrem de periculoasă. Două avalanșe au plecat pe lângă noi. Am reușit să scoatem persoana respectivă și acum este bine. Vântul de peste 90 km la oră cu transport de zăpadă a facut acțiunea cu atât mai dificilă. Dacă nu reușeam să ajungem probabil că persoana ar fi murit de hipotermie. Au acționat doi salvatori montani aflați de serviciu la baza de salvare de la Babele”, a transmis salvamontistul, după finalizarea acțiunii.
Astfel, salvamontiștii și-au pus în pericol propriile vieți, din cauza pericolului de avalanșe și a vizibilității reduse, pentru a-l extrage din zona înghețată pe un turist neechipat așa cum ar fi fost necesar pentru a străbate trasee montane în sezonul rece.