Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

Oficial, Mecanismul de Redresare și Reziliență, constituit la nivelul Uniunii Europene din granturi și împrumuturi, este soluția de a aloca sprijin financiar temporar statelor membre pentru a rezista economic după consecințele crizei Covid-19.
Cu toate acestea, Planul Național pentru Redresare și Reziliență, aflat într-o așa-zisă dezbatere publică, pregătit, refăcut, restructurat de reprezentanții Guvernului României, este – asemeni anexei 7.03, complet ilegale, apărute la Bugetul de stat – o listă de proiecte venite la grămadă din teritoriu, cu propunerile autorităților publice locale. Propuneri care mai de care mai ciudate, așa cum sunt, parțial, și cele transmise Guvernului de către autoritățile județului Prahova.
Deși Uniunea Europeană a atras atenția asupra importanței proiectelor propuse prin planurile naționale – România fiind obligată să propună proiecte care au deja studii de fezabilitate sau proceduri de achiziție demarate – este puțin probabil ca această nouă variantă a PNRR să fie acceptată la Bruxelles.
De ce spun asta? Să luăm ca exemplu județul Prahova. În ciuda criteriilor evidente impuse pentru structurarea Planului Național pentru Redresare și Reziliență, amalgamul de așa-zise proiecte “de redresare” venite din județul Prahova ridică mari semne de întrebare.
Printre altele, ar fi interesant să ne spună domnul prim-ministru Florin Cîțu ce părere are despre anunțurile de intenție publicate de Consiliul Județean Prahova pentru studii de fezabilitate destinate unor trasee de velocipede, care să facă legătura între localitățile prahovene… Cum am putea să caracterizăm o asemenea propunere, evaluată – prin cele trei proiecte aferente – la câteva milioane de euro? O propunere penibilă, care a stârnit reacții adverse prahovenilor mai mult decât vaccinul anti-Covid!
Domnilor, să revenim cu picioarele pe pământ! Nu este de mirare că reprezentanții instituțiilor europene ne trimit acasă, pentru a ne reface temele! Nu este de mirare că, venind cu asemenea propuneri, ne facem pur și simplu de râs în fața Uniunii Europene!
Este încă o dovadă a necesității unei analize a Planului Național pentru Redresare și Reziliență în Parlamentul României! Nu este un plan al autorităților publice locale conduse de reprezentanți ai PNL, USR-Plus sau ai UDMR! Este un PLAN NAȚIONAL, pentru întreaga țară, pentru toți românii! Cu atât mai mult cu cât nu vorbim despre un cadou din partea Uniunii Europene, ci despre fonduri rambursabile, pe care noi, ca stat membru, vom fi obligați să le suportăm, în anii care vin!
Nu aveți dreptul să folosiți acest plan de redresare în interes de partid, domnilor din coaliția de guvernare, așa cum ați făcut cu acea anexă 7.03 la bugetul de stat! Niciun guvern nu a venit cu o asemenea inechitate, așa cum ați făcut dumneavoastră, să utilizați sume din buget cu direcția clară a primăriilor și consiliilor județene conduse de reprezentanți ai PNL, USR-Plus şi ai UDMR!
Trebuie să justificaţi în faţa românilor cum alocaţi fondurile, fie ele din bugetul de stat sau din mecanismul european de redresare şi rezilienţă!
Nu împărţiţi din nou România în românii noştri şi românii voştri! Niciun om politic, indiferent din ce formaţiune face parte, nu are acest drept!