Violeta Stoica
Zonele cinegetice afectate de noi cazuri de pestă porcină africană, depistate la mistreți găsiți morți pe mai multe fonduri de vânătoare din județul Prahova, vor fi în următoarele săptămâni în atenția gestionarilor acestor sectoare cinegetice, dar și a Gărzii Forestiere Prahova.
Potrivit măsurilor dispuse la nivelul fondurilor cinegetice, în zonele afectate se recoltează integral mistreții, în termen de 60 de zile de la confirmarea cazurilor de pestă porcină africană, prin metode care să nu determine răspândirea pe o arie mai largă a porcilor sălbatici, respectiv prin pândă și dibuire.
Măsura – luată și anterior, la depistarea altor cazuri de PPA la mistreț – vizează acum fondurile cinegetice din centrul și estul județului Prahova, după ce a fost confirmată prezența pestei porcine africane în oase provenite de la mistreți morți, găsiți pe raza localităților Izvoarele (sat Schiulești), Slănic și Salcia (sat Salcia).
Porcii mistreți aflați pe o rază de 13 kilometri de la cazurile depistate vor fi împușcați, iar de la toți cei sacrificați cu armă de foc sau găsiți morți în zona afectată trebuie să fie recoltate probe pentru depistarea PPA. Mistreții recoltați vor fi transportați în condiții de biosecuritate la centrele de colectare, în spații frigorifice destinate păstrării carcaselor de mistreți în condiții igienice și de refrigerare, până la primirea rezultatelor de laborator.
Dacă rezultatele sunt negative la PPA, carcasa mistreților poate fi valorificată, petntru consumul propriu al vânătorului.
În cazul rezultatelor pozitive la PPA, carcasa respectivă, dar și toate celelalte contaminate, aflate în același spațiu frigorific, se confiscă și se îngroapă sau se ard sub supraveghere sanitară-veterinară, în gropile special făcute de gestionarii fondurilor de vânătoare afectate de cazuri de PPA.