Lumea Justiţiei prezintă încă o înregistrare zdrobitoare cu procurorul DNA Mircea Negulescu-Portocoală – care refuza să înregistreze audierile, ca să poată face presiuni pe martori, într-un articol semnat de Valentin Busuioc pe care îl prezentăm integral: „Terminaţi cu prostiile cu înregistrările, că nu pot să paradesc… E un precedent periculos… Putem, dar nu vrem. Dacă înregistrez, ce să zic? ‘Bă, te paradesc’?!… Singura mea bucurie: paraditul la cetăţeni”. Ani în şir, la declaraţiile luate sub presiune, DNA Ploieşti minţea că n-avea tehnică de înregistrare audio-video.
Orice argument privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție poate fi rapid demontat, prin numai două cuvinte: „Mircea Negulescu”. Fostul călău de la DNA Ploiești – între timp exclus din magistratură – ne oferă acum o nouă dovadă asupra felului în care înțelegea să facă anchete.
Lumea Justiției vă prezintă o înregistrare în care fostul procuror Mircea Negulescu „Portocală” (foto) se aude dându-i indicații colegei de la DNA Ploiești Giluela Deaconu în sensul ca anchetatorii de la acel serviciu teritorial al Direcției Naționale Anticorupție să nu mai înregistreze declarațiile martorilor, astfel încât procurorii de la „Unitatea Haules” să fie liberi a pune presiuni pe ei, obligându-i să declare ce vor paraditorii.
Nici de avocați nu se sfia Negulescu, „Zdreanță” dând de înțeles că era în stare să oblige martorul a scrie declarația dorită chiar și în prezența apărătorului legal.
Ce spune Codul de Procedură Penală
Precizăm că acest caz ridică nu neapărat o problema de legalitate în cazul audierii martorilor, cât una de moralitate: ani de-a rândul, „unitatea de elită” DNA Ploieșți a trimis dosare în instanță, mințind judecătorii că Parchetul nu putuse înregistra declarațiile martorilor ori ale inculpaților, pe motiv că nu dispuneau de aparatură necesară, când în realitate lucrurile stăteau exact pe dos. Un astfel de exempu este cel al dosarului în care DNA Ploiești l-a aruncat luni întregi în arest preventiv pe procurorul Liviu Tudose, acesta primind achitare definitivă. O cauză în care Parchetul a mințit cu nerușinare Înalta Curte de Casație și Justiție, pretinzând că nu putuse înregistra declarațiile martorilor, pe motiv de lipsa aparaturii.
Spunem că nu este neapărat o problema de legalitate, întrucât Codul de Procedură Penală (CPP) îi permite procurorului să refuze pur și simplu înregistrarea audio-video a declarațiilor acestora. În schimb, situația se complică în cazul suspecților și al inculpaților, unde CPP îl obligă pe anchetator să justifice de ce nu a înregistrat declarația.
Prezentăm dispozițiile relevante din CPP:
– art. 110 alin. 5: „În cursul urmăririi penale, audierea suspectului sau inculpatului se înregistrează cu mijloace tehnice audio sau audiovideo. Atunci când înregistrarea nu este posibilă, acest lucru se consemnează în declarația suspectului sau inculpatului, cu indicarea concretă a motivului pentru care înregistrarea nu a fost posibilă”;
– art. 123 alin. 2: „În cursul urmăririi penale, audierea martorului se înregistrează prin mijloace tehnice audio sau audio-video, dacă organul de urmărire penală consideră necesar sau dacă martorul solicită expres aceasta și înregistrarea este posibilă”.
Până când se va obosi cineva să ridice excepții de neconstituționalitate față de alineatele de mai sus, vă lăsăm să citiți felul în care Negulescu se raporta la martori și la avocații lor:
„Mircea Negulescu (procuror DNA): Luați loc, domnu’… Știi că asta a rămas singură mea bucurie!
Voce bărbat: Care?
Mircea Negulescu (procuror DNA): Paraditul… Paraditul la cetățeni!
Mircea Negulescu către Giluela Deaconu (procuror DNA): Ce dracu’ să-mi iasă? Că sunt copil orfan, membru de partid… Dar arăți foarte bine astăzi! Ce se întâmplă cu tine? Îmbrăcată așa!
Giluela Deaconu (procuror DNA): Uite, nu îmbătrânesc. Pe măsură ce îmbătrânești, arăţi din ce în ce mai bine.
Mircea Negulescu (procuror DNA): Foarte bine. Hai, că vrea să ne ia gâtul și nu știu cum (n.r. – Negulescu se referă la avocații din sediul DNA).
Giluela Deaconu (procuror DNA): Ăsta este punctul culminant, deznodământul e fatal.
Mircea Negulescu (procuror DNA): Vezi că ăștia au participat la audiere (n.r. – Negulescu se referă la avocați).
Giluela Deaconu (procuror DNA): Da, sunt sigură. Păi, se vede pe înregistrare.
Mircea Negulescu (procuror DNA): Ai înregistrat (n.r. – dacă a înregistrat declarația unui martor cu mijloace audio-video)?
Giluela Deaconu (procuror DNA): Ha, ha, ha!
Mircea Negulescu (procuror DNA): Terminați cu prostiile cu înregistratul, că nu mai pot să paradesc cetățenii!
Giluela Deaconu (procuror DNA): Tocmai de asta: este un precedent…
Mircea Negulescu (procuror DNA): …periculos. Nu mai faceți chestii d-astea! Nu avem mijloace (n.r. – să mintă că DNA Ploiești nu deține aparatură audio-video).
Voce bărbat: Ce înregistrare? De audio-video?
Mircea Negulescu (procuror DNA): Da, putem, dar nu vrem! Dacă înregistrez eu, ce să zic? ‘Bă, te paradesc’?! (n.r. – În sensul că nu mai poate înjura și amenința martorii dacă declarația se filmează.)
Voce bărbat: Tu mai ţipi, mai urli…
Mircea Negulescu (procuror DNA): Mai urlu, mai fac o… [înjurături]
Giluela Deaconu (procuror DNA): Urmează a treia audiere.
Gabriela Florea (polițist DNA): La fel de lungi toate?
Giluela Deaconu (procuror DNA): Păi, dacă mai au de pus întrebări!
Mircea Negulescu (procuror DNA): Alea două au ieșit bine?
Giluela Deaconu (procuror DNA): Păi, da, și-au menținut femeile [declarațiile]. Asta a treia e… [înjurături]
Mircea Negulescu (procuror DNA): Păi, ce e nemulțumit? Când pleacă, să îi zici: ‘Domnu’ avocat, dacă sunteți nemulțumit’… [înjurături]
Giluela Deaconu (procuror DNA): Raluca, vino puțin, te rog! Nu, că la mine a zis că nu scrie.
Mircea Negulescu (procuror DNA): Nu? Dacă vin eu, scrie?! Hai, să vin, să scrie și la mine! Să facă un proces-verbal! (n.r. – Negulescu sugera că poate determina martorul să scrie, chiar cu avocatul de față.)”.