George Marin

În penultima zi a turneului retur al junioarelor 2, organizat la Buzău, au fost programate meciuri inter- prahovene.
În primul, Activ Plopeni a avut o misiune ușoară în fața fetelor de la Olimpic Mizil. Diferența de scor pare aspră, dar este perfect justificată. Mai întâi de toate, Olimpic a prezentat o echipă aflată la limita de jos a vârstei încadrate la junioare 2. Nu-i vorbă că și Activ a avut numărul permis de junioare 3, unele chiar prezente destul timp pe teren. Dar, dintre celelalte componente ale echipei, unele se pregătesc să fie trecute la junioare 1. Pentru că o diferență de un an contează în fiecare sport, la nivel de juniori, am amintit și acest aspect. Pe lângă aceasta, mai contează multe altele. S-a văzut că există o diferență de pregătire, de ceea ce se lucrează la antrenamente și de câte antrenamente poți face, variabilă dependentă de multe dificultăți întâmpinate și, uneori, și de capriciile decidenților.
Revenind la meci, conectând cu ceea ce tocmai am arătat, trebuie relevată evidența. Activ a fost clar superioară, au avut atacuri mai rapide, variate, eliberând pivotul când au avut ocazia, ducând succesive la extremă (mai des în stânga), reușind și alte combinații puse la punct în antrenamente și beneficiind de portari cu mai multe reușite (în total 19, față de 8 ale singurei portărițe din echipa mizileană), protejați de o defensivă promptă și mobilă. Dincolo, Olimpic a avut o lentă circulație a mingiei cu care nu a putut disloca defensiva plopenară, a avut multe aruncări moi, ba, mai mult, a prilejuit intercepții și contraatacuri adverse, situații pe care Activ le-a fructificat, cu o singură excepție. Din echipa din Mizil, am văzut o singură fată care a putut amenința poarta: interul dreapta Lidia Gojnea. Ecartul din partea a doua a fost ceva mai redus pentru că Activ le-a trimis în teren și pe celelalte fete.
Al doilea meci luat în discuție a adus față în față CSȘ și CSM. Cu un debut vijelie, așa cum a avut și împotriva gazdelor turneului, cu o zi mai înainte (LPS Buzău a fost nevoită să ceară time-out în minutul 2:40, la scorul de 0-5!!!), CSM a arătat din start cine va avea câștig de cauză la finalul meciului. Cu o apărare agresivă (de unde și destulele eliminări temporare!), mobilă (dar cu oarecare sincope), cu un joc în viteză în atac, cu soluții variate, CSM nu a avut probleme în a se distanța pe tabelă. Totul s-a jucat atât de rapid pe cât s-a putut. Un exemplu: la golul al 11-lea al CSM, am crezut că am văzut… Norvegia! Doar câteva secunde au trecut de la golul al treilea al celor de la CSȘ până la reușita CSM-ului, printr-o repunere extrem de rapidă! Cu pase lente, boltite, CSȘ a oferit adversarelor posibilitatea unor intercepții, multe!, cu urmarea lor firească, contraatacuri la care doar bara porții s-a putut opune în patru rânduri. Celelalte au mers până în plasă. CSȘ ar fi putut beneficia de lipsa de orientare a defensivei CSM, care nu întotdeauna a acoperit eficient partea sa stângă. Extrema dreaptă a CSȘ, care a marcat de câteva ori, deși a părut temătoare în a pătrunde și a arunca, putea fi angajată de mult mai multe ori decât s-a întâmplat.
Partea a doua a fost oarecum mai echilibrată pentru că CSM a rotit efectivul din teren, a mai schimbat și sistemul defensiv care nu a mai avut acea promptitudine din prima parte, a făcut câteva greșeli tehnice (oricum, mai puține decât CSȘ) și a avut câteva aruncări necadrate. De partea cealaltă, CSȘ a încercat mai multe pătrunderi, care le-au adus câteva goluri și câteva aruncări de la 7 metri, dintre care două au fost ratate.
Ar mai fi de remarcat că CSM s-a găsit în două rânduri în dublă inferioritate. De fiecare dată CSM a marcat câte două goluri fără a înlocui portarul cu o jucătoare de câmp și abia în a două situație de acest fel a primit un gol! Cum s-a întâmplat acest lucru? Simplu: însumând toate elementele prezentate mai sus.
Despre meciurile de duminică în care au fost implicate echipele prahovene vom relata în numărul de mâine al ziarului nostru.
Rezultate:
Activ Plopeni – Olimpic Mizil 35-16 (18-6, 17-10)
CSȘ Ploiești – CSM Ploiești 26-39 (9-20, 17-19)
Loturile echipelor:
Activ: Berteanu (7 parade), Drăghici (11), Rotaru (1) – Tănase (4 goluri), A. Popescu (5), Nicolae (1), Roșca (2), Ianculescu (4), Șelaru (1), Neacșu (2), Dițu (1), Vasile (6), Geangu (2), Șubea (2) Hosa (5). Antrenor: Adina Panaite
Olimpic: D. Cătălin (8 parade) – Marinescu (1 gol), Pandelea (3), Bucur (2), Coman (1), Militaru (2), Iancu (1), Gojnea (5), Boeangiu (1), Pavel, Butoi, Neagu, Comănescu. Antrenor: Andreea Sandu.
CSȘ: Istrate (4 parade), A. Cazan (1) – Onofrei (2 goluri), D. Cazan (4), Niță (4), C. Radu (3), Lupiscă (3), Tollea (7). Antrenor: Corneliu Misăilă.
CSM: Floroiu (7 parade), Voicilă (7) – Stoica (3 goluri), Rădulescu (7), Grădișteanu (12), Burtea (1), Jianu (3), Gavrilă (6), Manole (2), Manolache, Toma, Iordache. Antrenor: Robert Comendant.

***

Ultima zi a turneului a propus, ca prim meci al zilei, derbiul seriei, între CSM și Activ. Chestiune de orgoliu, din moment ce ambele echipe erau deja calificate pentru grupele „Valoare”. Dar, mai conta rezultatul direct pentru faza următoare a campionatului. Și de această dată, CSM a început vijelios, Activ cerând time-out în minutul 4:10, la scorul de 0-3! CSM s-a apărat câinește, nelăsând posibilități de pasă plopenarelor. Derbiul s-a tranșat încă din start, CSM ajungând la 7-0 (min. 7:31). Activ, lipsită de aportul stângacei Bianca Drăghici, a marcat primul gol târziu, din aruncare de la 7 metri (min. 8:31), la care au mai adăugat încă două reușite consecutive. Jocul rapid al CSM, dar care nu a putut fi susținut permanent, la care s-au adăugat multele greșeli tehnice comise de fetele de la Activ au cântărit în balanța meciului. al doilea mitan a fost oarecum mai echilibrat, oboseala acumulată în cinci zile de turneu și multiplele schimbări de efectiv contribuind din plin la acest lucru.
Olimpic și CSM Râmnicu Sărat au oferit un joc pe măsura posibilităților și a locurilor din clasament. Cu toate că fetele din Mizil au făcut multe greșeli, printre care cinci atacuri ratate prin călcarea semicercului în primele 18 minute, ele au beneficiat și de faptul că râmnicencele au aruncat deseori la poartă „cu ochii închiși”. Cu mai puține greșeli comise decât adversarele, Olimpic a câștigat prima parte și meciul, dar au pierdut-o surprinzător pe ce de-a doua, acesta fiind singurul punct în clasament obținut de Râmnicu Sărat.
În ultimul meci, fără miză în clasament, LPS Buzău și CSȘ Ploiești au oferit un joc lent, previzibil, fără prea multe idei, de unde au izvorât și multele situații de pre-pasiv. CSȘ s-a aflat la conducere la mijlocul primei reprize (7-5, min 18), după care a urmat sincopa: ultimele 7 minute au fost seci. O altă sincopă, cu cinci goluri primite între minutele 36 și 43, a fost decisivă, revenirea din ultimele trei minute, cu patru goluri marcate, doar reducând diferența la un singur gol.
Rezultate:
CSM Ploiești – Activ CSO Plopeni 35-28 (19-14, 16-14)
Olimpic Mizil – CSM Râmnicu Sărat 39-35 (19-14, 20-21)
LPS Buzău – CSȘ Ploiești 25-21 (12-9, 13-12)
Loturile echipelor:
Activ: Berteanu (7 parade), Drăghici (11), Rotaru (1) – Tănase(4), A. Popescu (5), A. Nicolae (1), Roșca (2), Șelaru (1), Neacșu (2), D. Vasile (6), Geangu (2), Șubea (2) Moga (5), Ianculescu, Dițu. Antrenor: Adina Panaite
Olimpic: D. Cătălin (26 de parade!) – Pandelea (6 goluri), Bucur (13), A. Coman (2), C. Coman, Militaru (2), Iancu (4), Gojnea (4), Boeangiu (5), Pavel (2), Butoi (2), Neagu, Marinescu, Comănescu(1). Antrenor: Andreea Sandu.
CSȘ: A. Cazan (7 parade), Istrate – Onofrei (1 gol), D. Cazan, Niță (3), C. Radu (4), Lupiscă (6), Tollea, Mavrodin (7), Joița, Iordache, Chirchiboi. Antrenor: Corneliu Misăilă.
CSM: Floroiu (8 parade), Voicilă (6), Mara Popescu – Rădulescu (9 goluri), Grădișteanu (8), Burtea, Jianu, Gavrilă (5), Manole (8), Manolache(4), Toma, Iordache, Stoica, Maya Popescu (1), M. Radu, Blidaru. Antrenor: Robert Comendant.