V. Stoica
Pompierii militari prahoveni atrag atenția asupra pericolelor pe care le reprezintă utilizarea focului deschis pentru curățarea terenurilor. În ultimele săptămâni, nu a fost zi în care echipajele de intervenție să nu fie solicitate pentru a stinge incendiile de vegetație uscată, care au cuprins chiar și zeci de hectare în unele cazuri.
În ultimele zile, pompierii militari de la ISU Prahova au acționat pentru localizarea și lichidarea a patru incendii de vegetație uscată, produse în localitățile Apostolache, Gorgota, Bărcănești și Măgurele. Acestea nu sunt însă singurele, pentru că și săptămâna trecută, zeci de hectare cu vegetație uscată au ars în urma utilizării focului în spații deschise. Cea mai mare problemă este că, în această perioadă, cetățenii își igienizează terenurile prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, utilizarea focului deschis pentru curățarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuințele oamenilor, proprietăți sau la fondul forestier. Iar pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, trebuie menționat că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă, iar arderea resturilor de vegetație trebuie făcută doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi. Prahovenii trebuie să fie atenți, să supravegheze permanent arderea, dar şi stingerea jarului, după terminarea activităţii. În cazul în care focul scapă de sub control, la îndemână trebuie să existe mijloacele necesare pentru stingerea de îndată a focului – rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma. Pompierii atrag atenția, de asemenea, adulților care le permit copiilor accesul la surse de foc, astfel putând fi declanșate incendii “în joacă”.
Pe de altă parte, însă, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.