Avem un an de când fotbalul este prizonierul testărilor PCR, activitatea la copii și juniori, plus sportul amator fiind … pe cale de dispariție!
În mediul on-line, cei care s-au săturat să aștepte o decizie normal privind reluarea activității, iau atitudine:
”Atenție
Dispar copiii și practicanții de sport
Dispar antrenorii și arbitrii
Dispar sponsorii (și așa foarte puțini)
Bazele sportive sunt în paragină
Sunt pierderi uriașe de resursă umană și financiară. Nu puteți rămâne impasibili la acest colaps în care se află sportul la nivel național!
Cum puteți explica, de exemplu, faptul că într-un centru comercial pot intra sute și mii de persoane simultan, dar pe un teren de fotbal, în aer liber, nu pot avea activitate de pregătire sau competițională, cu respectarea unor reguli prestabilite, 40-50 de persoane?
Lăsați sportul și fotbalul să renască până nu va fi prea târziu și pierderile vor fi irecuperabile!” – este ultimul mesaj care circulă pe rețelele de socializare.
Acum, modificarea protocolului medical, care tot întârzie, mai mult sau mai puțin intenționat/ întâmplător, este așteptată de toată suflarea sportivă, pentru ca ”mișcarea pentru sănătate” să primească o șansă!
Este ciudat că, la fotbal, cei vaccinați (sunt și astfel de persoane), nu sunt exceptați de la testare, de exemplu!
Dar, o temă de analiză pentru cei care fac statistici, analize de risc și altele de acest gen, poate fi și aceea că, dintre toți fotbaliștii din primele trei eșaloane, și din Liga Elitelor – aproximativ 3500-4000 de jucători,testați regulat, la fiecare două săptămâni, cu costuri enorme, în fiecare echipă au existat cazuri de Covid 19, confirmate! Cel puțin 50% dintre fotbaliști au trecut prin această încercare / experiență (poate chiar mai mult de 70%…). Or, din peste 2000 de fotbaliști care au avut Covid, niciunul nu a avut complicații, nu a ajuns la internare cu intubare, terapie intensivă etc ! Nici măcar unul din 2000…
I-or fi ajutat precauția, norocul, statul, descentralizarea, politica, partidul, ISU, DSP-ul, Doamne-Doamne, gena, toate la un loc, în proporții variabile!
Și, totuși, măcar un pic , i-au ajutat să nu dezvolte forme grave ale bolii și activitatea fizică, mișcarea, antrenamentul? Măcar 1%? Măcar 0,1%? Dacă sunteți de acord că răspunsul este ”DA”, atunci faceți ceva cu … protocolul medical!