• Luna viitoare, la Ploiești și Păulești – recensământ de probă pentru populație și locuințe, cel general fiind amânat pentru 2022
• Recensãmântul agricol are loc în acest an, dar la date decalate

 

Nicoleta Dumitrescu

 

Anul acesta au fost programate să aibă loc atât Recensământul populației și locuințelor, cât și cel agricol, însă, din cauza pandemiei, primul a fost amânat cu un an, iar în cazul celui de-al doilea – care se va desfășura în 2021 – s-a impus decalarea colectării datelor. Concret, în cazul Recensământului populației și locuințelor, autoritățile au decis că este mai bine ca acesta să aibă loc în 2022, întrucât și anul acesta sunt destule persoane în izolare sau în carantină, iar recenzorii s-ar putea îmbolnăvi ușor. Potrivit informațiilor primite de la Mirela Dobrică, directorul Direcției Județene de Statistică Prahova, pentru prima dată în istoria realizării recensământului din România, colectarea datelor nu se va mai face în forma clasică, respectiv chestionarele nu se vor mai completa pe suport de hârtie, ci în sistem electronic, prin intermediul tabletei. Pe de altă parte, ca urmare a amânării cu un an, s-a stabilit și un nou calendar pentru desfășurarea recensământului de probă, acesta fiind programat la jumătatea lunii martie a.c., la nivelul județului Prahova acesta urmând să aibă loc în municipiul Ploiești și în localitatea Păulești, în mai multe sectoare, un sector reprezentând 50 de locuințe. În cazul recensământului agricol, colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față, tot cu ajutorul tabletelor, va avea loc în perioada mai – iulie 2021. De menționat că, în acest ultim caz, în Prahova a avut loc recensământul de probă, în toamna anului 2020, fiind selectate 100 de exploataţii agricole situate în jurul municipiului reşedinţă de judeţ, respectiv de la Blejoi şi Bucov. De regulă, cele două recensăminte sunt organizate o dată la 10 ani, însă pandemia de coronavirus a dat peste cap calendarul fixat inițial la nivel central.

Conform datelor primite de la directorul Direcției Județene de Statistică Prahova, din cauza pandemiei au fost schimbate etapele de desfășurare pentru ambele recensăminte. Astfel, în cazul Recensământului populației și locuințelor, care va avea loc anul viitor, au fost decalate și termenele inițiale stabilite pentru realizarea recensământului de probă, fixate inițial pentru perioada octombrie – noiembrie 2020. Astfel, conform modificărilor aprobate, această etapă va avea loc la jumătatea lunii martie a.c. și se va realiza timp de două săptămâni, din Prahova fiind selectate 18 sectoare din municipiul Ploiești și 11 sectoare din localitatea Păulești. Un sector este format din 50 de locuințe, în cazul Ploieștiului fiind selectate zone unde sunt preponderent case, printre acestea regăsindu-se străzile Lupeni, Sudorului, Concordiei, Pictor Iscovescu, Tomis, Tinerimii, Chindiei, Grâușorului, Izvoare, Buna Vestire și lista poate continua. Mirela Dobrică, directorul direcției menționate, ne-a precizat că recensământul de probă nu produce indicatori statistici, acesta având rolul de verificare practică a conținutului formularelor, a instrucțiunilor, a programului de recenzare și de prelucrare, precum și a măsurilor organizatorice, dorindu-se practic să se vadă cum funcționează aplicația, dat fiind faptul că este pentru prima dată când datele sunt colectate prin intermediul tabletei. Pe de altă parte, tot sub formă de exercițiu, în cadrul acestui recensământ de probă va exista și posibilitatea autorecenzării, persoanele din Ploiești și Păulești care vor opta pentru acest lucru urmând să primească în timp util informațiile necesare. De altfel, în perioada imediat următoare, reprezentanții Direcției Județene de Statistică Prahova se vor deplasa în cele două localități menționate în care se va realiza recensământul de probă al populației, locuitorii urmând să fie informați atât despre faptul că vor fi vizitați de recenzori, cât și ce vizează acțiunea de autorecenzare, persoanele în cauză având posibilitatea să-și completeze singure, în sistem electronic, chestionarele. În ceea ce privește Recensământul populației și locuințelor care va avea loc anul viitor, etapele principale sunt următoarele: ianuarie – februarie 2022, instruirea recenzorilor; 1 februarie – 13 martie 2022, preluarea de date din surse administrative; 14 martie – 15 mai 2022, autorecenzarea; 16 mai -17 iulie 2022, colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor. Vor urma apoi prelucrarea datelor și diseminarea lor, primele comunicate de presă cu datele provizorii fiind anunțate la sfârșitul anului 202, publicarea datelor definitive, respectiv a volumului sintetic cu rezultatele definitive ale Recensământului Populației și Locuințelor urmând să aibă loc în decembrie 2023.

Recensământul agricol de probă a avut loc în octombrie anul trecut

Conform informațiilor primite de la Direcția Județeană de Statistică Prahova, și în cazul Recensământului agricol, care va avea loc anul acesta, tot din cauza pandemiei s-a impus decalarea colectării datelor într-un anotimp considerat mult mai prielnic realizării interviurilor față în față în spațiu deschis, ca măsură de prevenție a răspândirii virusului și de protejare a populației. Astfel, noile termene pentru recensământul propriu-zis sunt următoarele: aprilie 2021- configurarea și pregătirea tabletelor, instruirea recenzorilor;
1 mai – 31 iulie 2021, colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor; august 2021- martie 2022, procesarea datelor. În luna martie 2022 vor fi date publicității, prin intermediul unor comunicate de presă, date provizorii, urmând ca datele finale de la nivel național ale Recensământului agricol să fie anunțate la finalul anului 2022. De precizat că anul trecut a avut loc și recensământul de probă stabilit și în cadrul acestui recensământ. Organizat în octombrie 2020, din Prahova au fost selectate 100 de exploataţii agricole, respectiv 20 de exploataţii din Blejoi, dintre care 14 au fost gospodării ale populaţiei şi 6 unităţi cu personalitate juridică, de la Bucov fiind selectate 80 de exploataţii agricole – dintre care 68 au reprezentat gospodării ale populaţiei. Completarea chestionarului, prin intremediul tabletei, s-a făcut prin interviuri față în față, cu respectarea normelor sanitare, acest recensământ agricol de probă fiind realizat în scopul verificării practice și a îmbunătățirii aspectelor organizatorice și tehnice, ocazie cu care au fost testate procedurile și modalitatea de colectare a datelor de la exploatațiile agricole.