La câteva luni bune după ce fostul ministru al Tineretului și Sportului – Stroe -anunța că ”în câteva zile” (a… confundat, probabil, zilele cu lunile) se vor putea folosi testele rapide pentru sportivi, ieri, noul ministru, Carol-Eduard Novak, a susținut o conferință de presă la sediul MTS, unde a declarat cam același lucru, dar cu ”alte cuvinte”. ”Se pregătește o schimbare importantă pentru sporturile de echipă”.
Concret, testele COVID-19 pe care sportivii trebuie să le facă pentru participarea la competiții se vor schimba. Dacă până acum era nevoie ca testele Real Time-PCR să fie utilizate, în curând vor fi acceptate și testele rapide antigen care sunt mult mai ieftine și ar ajuta cluburile din punct de vedere economic.
„O veste bună pe care pot să v-o spun este schimbarea testelor PCR cu teste antigen pentru sportivi. O să începem probabil cu sporturile pe echipe, unde sunt cele mai mari costuri. Sperăm ca în curând să finalizăm acest lucru, costurile sunt foarte mari pentru PCR. Este vorba despre fotbal, rugby, handbal și celelalte sporturi de echipă”, a declarat ministrul.
Dacă prețul unui test RT-PCR poate depăși suma de 300 RON, testele rapide antigen costă, în medie, în jur de 30 de RON și, după ce se vor aproba și se va stabili (foarte important), procedura după care se vor face ele – cine le efectuează, când, ce se întâmplă dacă există dubii asupra unui test – adică este neconcludent – sau dacă este pozitiv etc, ar putea fi speranțe reale că se vor relua și întrecerile de amatori, respective juniori. Numai să nu treacă timpul și la Novak, cum a trecut la Stroe, de care lumea aproape că a uitat că era ministru (desigur, cu excepția momentului când a dat declarații doar în cămașă și… boxeri)!