Nicoleta Dumitrescu

 

România a terminat anul 2020 și l-a început pe cel nou cu o echipă guvernamentală nouă, una croită greu nu atât din cauza problemelor care trebuie gestionate, din cauza pandemiei, ci mai ales ca urmare a târguielii pe funcţii, fiecare dintre liderii partidelor coaliţiei aflate la putere ţinând cu dinţii de funcţii. Iar într-un final, după lungi negocieri, împărţeala posturilor s-a tranșat, existând șanse ca toată lumea să fie mulţumită, mai ales că, se știe, la o adică, nimeni nu rămâne lipit de scaun, întrucât oricând, după un telefon sau o discuţie în miez de noapte sau la o cafea, se pot găsi înlocuitori, evident mai buni!

Iar dovada faptului că oricând se pot găsi cei mai buni ”specialiști” pentru funcţii sunt chiar discuţiile din prima săptămână a anului 2021, dintre președintele ţării și liderii coaliţiei, prima după învestirea noului Executiv. Ce s-a discutat? Oficial – bugetul pe 2021, campania de vaccinare împotriva noului virus, deschiderea școlilor, iar pe surse, participanţii la discuţii l-ar fi informat pe președinte despre faptul că s-au terminat negocierile pe palierul doi şi trei al funcţiilor de demnitate publică, respectiv cele mai jos de miniştri și că ar mai fi de rezolvat… problema prefecţilor și subprefecţilor!
Ce înseamnă asta? Nimic altceva decât faptul că la vremuri noi se aplică obiceiuri tot vechi! Era de așteptat ca partidele noii coaliţii aflate la guvernare să-și împartă funcţiile, considerând că acest lucru li se cuvine de la începutul începutului! Nici că se putea altfel pentru că practica împărţirii funcţiilor pe criterii politice a fost o moștenire bine păstrată și transmisă la fiecare preluare de putere, principiul ”pleacă ai lor și vin ai noștri” fiind trecut în Cartea de onoare pusă la intrare în fiecare minister, copii ale acesteia existând și pe palierele doi și trei din orice instituţie publică, atât de la centru, cât din teritoriu.
Deocamdată, dată fiind tranșarea funcţiilor, pare că liderii actualei coaliţii aflate la guvernare se înţeleg, că discută și analizează problemele stringente ale ţării. Deocamdată. Cert este că, în afara unor ploi care au dus la creșterea de debite pe unele râuri, guvernanţii au parte, încă, de o iarnă blândă, cu aspect de primăvară. Altfel, ce s-ar fi întâmplat dacă ar mai fi fost și o iarnă grea, cu zăpada cât casa, care i-ar fi luat tot pe nepregătite? În aceste condiţii, e de văzut cum va începe noul Guvern anul, cât de repede va pune pe hârtie bugetul, cât de bine va gestiona campania de vaccinare împotriva coronavirusului, date fiind lipsurile cu care se confruntă fiecare judeţ și localitate în parte. Provocările sunt multe, timpul nu stă în loc, oamenii nu mai au răbdare. Mai e un pic și se împlinește anul de când România a fost, timp de două luni, în stare de urgenţă din cauza pandemiei. Ca atare, vor să vadă că politicienii au înţeles ceva. Practic, vor să vadă că aceștia au cu adevărat soluţii, că doar de-aia se bat pe funcţii specialiștii-specialiștilor din partide! Chiar dacă pare că soluţiile trebuie găsite cu orice preţ, românii nu mai vor rezolvări cu jumătăţi de măsură ori croite pe genunchi și plasate de la o mână la alta precum un cartof fierbinte. Vor să vadă că oamenii puși acolo au viziune și se gândesc și la viitor. Iar una dintre provocări este, în momentul de faţă, și domeniul Educaţiei, în condiţiile în care elevii vor să revină fizic la cursuri, conștienţi, atât ei, cât și părinţii lor, că școala de la distanţă nu prea s-a lipit de ei. Astfel, va fi o provocare găsirea modalităţii de recuperare a materiei, mai ales că totul stă la mâna neprevăzutului, legat, în condiţiile de faţă, de coronavirus.
Iar dacă la vremuri noi se vor aplica tot obiceiurile vechi, prin prisma unui alt virus care a circulat în permanenţă, fără să se vrea să se găsească și antidotul, respectiv virusul politic, e greu de presupus că se vor putea face pași înainte pentru a se putea recupera ce se mai poate recupera. Prin umare, dacă tot și-au împărţit funcţiile de la începutul începutului, tot la cei care sunt acum la putere ar trebui să stea rezolvarea. Problema este că nu oricum!