V. Stoica
Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, anunța, pe 31 decembrie 2020, că rețeaua primară de termoficare a municipiului Ploiești va fi reabilitată cu bani europeni, de Consiliul Județean Prahova. În principiu, o veste bună pentru ploieșteni, dacă acest proiect va primi și finanțare europeană.
Ce nu a spus Iulian Dumitrescu în respectivul mesaj din Ajunul AnulLa Consiliul Judeţean Prahova, obrazul subţire cu cheltuială se ţine!ui Nou este cât s-a cheltuit cu… scrierea acestui proiect. În timp ce majoritarea compartimentelor din cadrul Direcției Proiecte cu Finanțare Externă au fost pur și simplu decimate, prin reorganizare sau prin plecarea din instituție a multor specialiști în elaborarea proiectelor, Consiliul Județean Prahova a încheiat, prin încredințare directă, un „contrăcțel” de 134.900 de lei fără TVA (ca să înțeleagă și anumite persoane care folosesc încă leii vechi – 1,349 miliarde de lei vechi) cu o firmă din Capitală. Pentru „servicii în vederea scrierii aplicației de finanțare și acordarea de sprijin în evaluarea proiectului ce va fi depus în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa prioritară 7 – Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare”.
Sistemul Electronic de Achiziții Publice, resursă inestimabilă de informații, arată că nu numai pentru acest proiect s-a parafat un contract cu o firmă de consultanță. 135.000 de lei a mai costat și consultanţa în domeniul finanţării prin aplicaţii de proiecte, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 8 Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale, Obiectivul Specific 8.2 – Creşterea gradului de interconectare a Sistemului Naţional de Transport a gazelor naturale cu alte state vecine. Adică, un alt proiect cu care s-a lăudat șeful administrației județene că l-ar fi făcut în doi timpi și trei mișcări, la finalul anului 2020. Dar și acesta întocmit cu firmă plătită cu bani frumoși.
În final, bomboana de pe tort: consultanța pentru contractarea împrumutului pe care dorește să îl facă actuala conducere a Consiliului Județean Prahova a costat, la rândul ei, tot 135.000 de lei.
Dintr-un foc, peste 400.000 de lei fără TVA pentru numai trei contracte de consultanță.
Este adevărat, nu este ilegală încheierea acestor contracte de consultanță. În unele cazuri este chiar necesară. Dar când restructurezi o instituție publică pentru o așa -zisă reducere de cheltuieli, când aduci „specialiști” prin transfer în interesul serviciului pentru a-i înlocui pe cei pe care i-ai găsit în Consiliul Județean Prahova, este cel puțin imoral.