F. T.

Ieri dimineaţă, procurorii DIICOT – Structura Centrală au efectuat împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară 32 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Prahova, Ilfov, Călărași, Argeș şi Dâmbovița, într-o cauză vizând destructuarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, „s-a reținut faptul că, începând cu anul 2016, un număr de 11 suspecţi au constituit (…) un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, prin recrutarea unor persoane cu venituri modeste, pentru care au întocmit în fals decizii de pensionare și taloane de pensii, în vederea obținerii de finanțări de la numeroase instituții financiar – bancare.
Gruparea infracțională a fost sprijinită și de către funcționari bancari care au facilitat obținerea de credite pentru persoanele recrutate de către membrii grupului, cunoscând faptul că documentele erau falsificate. S-a reținut faptul că persoanele recrutate au depus documentele falsificate la mai multe unități bancare ori instituții financiare nebancare (IFN-uri) obținând mai multe finanțări.
Gruparea a recrutat peste 100 de persoane pentru care a întocmit în fals documente (…). Înainte de depunerea cererii de acordare a creditului la unitatea bancară, persoanele recrutate solicitau deschiderea de conturi bancare și obțineau carduri bancare pe care le înmânau membrilor grupării. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că persoanele recrutate au primit o mică parte din sumele retrase de pe cardurile bancare (de regulă, cuprinse între 1.000 – 1.500 lei).
În cauză se efectuează cercetări faţă de un număr de 105 suspecţi, prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională ridicându-se la aproximativ 2.335.000 de lei”.
La sediul DIICOT – Structura Centrală urmau să fi duse în cursul zilei de ieri, în vederea audierii, 30 de persoane.