F.T.

Sub coordonarea unui procuror de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, ieri, polițiști din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) Prahova, beneficiind de sprijinul angajaţilor din cadrul serviciilor județene de profil Buzău și Dâmbovița, au pus în executare zece mandate de percheziție domiciliară (cinci mandate la sediul/ punctul de lucru al unor societăți comerciale și alte cinci la domiciliile suspecților), precum și alte cinci mandate de aducere emise pe numele a doi suspecți funcționari publici și alte trei persoane fără calitate specială.
Potrivit unui comunicat al DGA, „în cauză se efectuează cercetări față de cei cinci suspecți, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, respectiv de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice, executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”.
În acelaşi comunicat de presă se mai menţionează şi modul de operare al persoanelor bănuite: „Unul dintre suspecți, deținător al mai multor spații industriale și rezidențiale, punea la dispoziție locaţii unde urmau a fi desfășurate activități puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalații clandestine de branșare la energie electrică. Aceste instalații erau puse în manoperă și protejate de cei doi suspecți funcționari publici.
Un alt suspect se ocupa, în principal, de identificarea de potențiali clienți ce aveau nevoie de energie electrică de mare putere, fără a fi contorizată. Prin prisma relației cu unul dintre suspecții funcționari publici, acesta se ocupa de obținerea avizelor necesare punerii în funcțiune a instalațiilor, modificării de putere și punerea în manoperă a branșamentelor.
Cel de-al doilea suspect – funcționar public – se ocupa efectiv de realizarea branșamentelor clandestine și avea rolul de a remite sume de bani angajaților societății de distribuție cu putere de decizie”.
Cercetările – mai precizează reprezentanţii DGA – vor fi continuate la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, pentru stabilirea întregii activități infracționale a tuturor persoanelor implicate.