Având în vedere că, de săptămâna trecută, au intrat în vigoare noi reglementări legate de valoarea salariului minim pe economie, Casa Națională de Pensii a venit cu precizări pe tema contractelor de asigurare socială.
Astfel, întrucât începând cu data de 13 ianuarie 2021 salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 2.300 lei, în cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială conform legislației în vigoare, potrivit reprezentanților instituției menționate, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
”În consecință, începând cu data de 13 ianuarie 2021, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, este de 2.300 lei. Totodată, aducem la cunoștință faptul că, din inițiativa casei teritoriale de pensii, toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 2.300 lei se vor modifica, prin notificarea asiguratului”, se arată într-un comunicat al Casei Naționale de Pensii.
Menționându-se faptul că salariul minim brut pe țară garantat în plată se va utiliza și în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza O.U.G. nr. 163/2020 începând cu data de 13 ianuarie 2021, Casa Națională de Pensii a mai precizat că noua valoare de 2.300 lei nu are implicații în ceea ce privește contractele de asigurare socială ce au fost încheiate până la data de 13 ianuarie 2021, în temeiul O.U.G. nr. 163/2020.