N. Dumitrescu
La sfârșitul lunii noiembrie a.c., în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova erau înregistrați 8.670 de șomeri, dintre care peste 4.600 erau femei, la nivelul județului rata șomajului fiind de 2,98%. Din numărul total de persoane fără un loc de muncă stabil, peste 4.200 făceau parte din categoria ”șomeri neindemnizați”, însă, de remarcat este faptul că și pe perioadă de pandemie studiile reprezintă principala frână pentru cei mai mulți dintre prahovenii care sunt șomeri.
Concret, potrivit datelor AJOFM Prahova, șomerii cu studii gimnaziale și școli profesionale au avut, la sfârșitul lunii noiembrie, ponderea cea mai mare – 64% – în totalul șomerilor înregistrați în evidențele instituției, urmați de cei cu studii liceale – 31%, în dreptul celor cu studii superioare regăsindu-se cel mai mic procent – 5%. De altfel, în ceea ce priveşte structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, a reieşit faptul că sunt destule persoane încadrate în categoria celor “foarte greu ocupabile” şi “greu ocupabile”, din prima categorie făcând parte cele care nu au studii sau nicio calificare, din a doua categorie făcând parte cei care au ceva şcoală, cel mult opt clase, în categoria celor “uşor ocupabili” încadrându-se cei care au calificare ori sunt absolvenţi de liceu sau au studii superioare. Astfel, la sfârșitul lunii noiembrie au fost înregistrate 2.595 de persoane foarte greu ocupabile, 2.934 de persoane greu ocupabile, 1.919 mediu ocupabile, 1.222 fiind ușor ocupabile, încadrarea într-o categorie de ocupabilitate realizându-se ca urmare a activității de profilare a persoanelor înregistrate în evidențele AJOFM Prahova.
În ceea ce privește mediul de rezidență, dintre cei peste 8.000 de șomeri înregistrați la sfârșitul lunii trecute, cei mai mulți – peste 5000 – proveneau din mediul rural. În privința vârstei, cei mai mulți – peste 2.300- aveau vârsta între 40-49 de ani, între 50-55 de ani au fost peste 1.900 de persoane, numărul șomerilor trecuți de 50 de ani fiind de peste 1.200, iar al celor sub 25 de ani de peste 1.150.