Procurorul general al Curții Penale Internaționale (CPI), Fatou Bensouda, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că „o gamă largă de comportamente care constituie crime de război și crime împotriva umanității” au fost comise în Ucraina din 2014, potrivit AFP, citată de Hotnews.
Prezentând concluzia examinării preliminare de către serviciile sale a situației din Ucraina din 2014, procurorul a considerat că aceste infracțiuni, „săvârșite de diferitele părți în conflict, erau suficient de grave pentru a justifica deschiderea unei anchete”. Ucraina, o fostă republică sovietică de 45 de milioane de oameni, a cunoscut două revolte populare în decursul a două decenii.
Peste o sută de persoane au murit în revolta din 2014, însoțită de bătălii de stradă, care a dus la demiterea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici. La scurt timp, Moscova a anexat peninsula ucraineană de Crimeea. Câteva săptămâni mai târziu, Ucraina de Est s-a confruntat cu războiul cu separatiștii pro-ruşi, în care Moscova, în ciuda negărilor sale, este considerată principalul actor politic și militar. Acest conflict a lăsat peste 13.000 de morți și aproape 1,5 milioane de persoane strămutate. Intensitatea luptelor a scăzut semnificativ după acordurile de pace încheiate în 2015, dar procesul politic nu a progresat prea mult de atunci.
Intervenția armatei ruse în Ucraina a început la 24 februarie 2014, ca urmare a Revoluției ucrainene pro-europene soldate cu o lovitură de stat, când trupe speciale rusești fără însemne au preluat controlul asupra celei mai mari părți a peninsulei Crimeea din Ucraina situată pe coasta de nord a Mării Negre, inclusiv clădiri civile, aeroporturi și baze militare. În aceeași zi, legiuitorul rus a aprobat prezența militarilor ruși în Crimeea și estul Ucrainei. Totodată oficialii ruși au continuat să susțină că prezența forțelor militare ruse în Crimeea nu încalcă niciun acord existent între Rusia și Ucraina.
Acasă Actualitate Procurorul Curții Penale Internaționale dorește investigarea crimelor comise în Ucraina în 2014