Cu siguranță, activitatea hipică aferentă anului 2020 pe Hipodromul Ploiești a fost una desfășură în condiții speciale! Dar, foarte important, a fost! În afara celor aproape trei luni de ”stare de urgență” (martie – mai), în care totul a fost ”paralizat”, s-a reușit respectarea programului de curse, chiar dacă spectatori au fost prezenți la una singură – chiar prima reuniune, din 8 martie 2020. În rest, cursele s-au desfășurat fără spectatori, doar cu proprietari, personal auxiliar și invitați, în tribune, marele ”câștig” fiind acela că, în acest sezon, s-a reușit transmiterea online, în condiții tehnice bune, a curselor de trap de pe Hipodrom, astfel că, din acest punct de vedere, s-a realizat o premieră pentru perioada ”modernă” a Hipodromului. Asta după ce, sezonul trecut, se reușise implementarea unui parteneriat cu casa de pariuri ”Fortuna”, continuat și în acest an, din punct de vedere sportiv, al timpilor realizați, realizându-se un progres evident și o competitivitate clar superioară sezoanelor anterioare.
Așadar, nu s-a oprit activitatea, s-au reușit pași importanți înainte, chiar dacă ”greul” a fost dus de un număr redus de trăpași și proprietari!
Marea ”dezamăgire”, pentru că ar trebui început cu acest aspect negativ orice analiză – ”prestația” și implicarea cailor de la Regia Națională a Pădurilor care, deși au bani din bugetul de stat pentru această activitate, deși trebuie să ducă mai departe tradiția trăpașului românesc, deși beneficiază de avantaje enorme în raport cu proprietarii privați, totuși, prin caii de la Herghelia Dor Mărunt nu au reușit nicio victorie, tot anul! Repetăm: nicio victorie! Adică un fel de … bătaie de joc pe banii statului, explicații, scuze, ”teorii” găsindu-se tot timpul, pentru o prestație mai mult decât modestă și o implicare aproape nulă în programul de curse! Practic, RNPH Dor Mărunt nici măcar nu s-a prezentat cu trăpași la toate reuniunile, atunci când s-a întâmplat a făcut-o cu 1-2 cai, în medie, per reuniune, iar timpii obținuți au fost ”de lumea a treia”, la propriu, comparativ cu cei de la privat! Incredibil, dar, din acești ”trăpași” care se duc mai degrabă către nivelul de ”gloabe” se dorește … îmbunătățirea rasei trăpaș, crearea de material pepinier și se cheltuiesc bani frumoși pentru… zero performanță! Vorbim despre herghelia de stat care, ”înainte de 89”, susținea câte 200 de cai în programul unei săptămâni de curse, ”moștenire genetică” ajunsă acum un fel de bătaie de joc, la ”granița” dintre dezinteres și incompetență!
Și terminăm cu ”Dorul” de curse de trap cu cai ai Hergheliei Naționale și ajungem la oamenii care trebuie ”remarcați”, la propriu: cei din sectorul privat! Care plătesc din buzunarul lor cheltuielile aferente întreținerii (chirie, driver, antrenor, hrană, echipamente, impozite), fără a reuși să scoată, din cuantumul premiilor puse în joc, decât foarte rar, sumele investite! Dar care, din pasiunea pentru caii de trap, au cumpărat, cu sume frumoase (un cal ”bunicel costă peste 3000 de euro, plus cheltuielile de transport, din țara de unde este adus), trăpași cu care să susțină activitatea de curse! Majoritatea – aduși din Franța, câțiva, buni, din Suedia, pe această ”hartă” a importurilor apărând și Ungaria, Italia, Belgia de unde s-au adus, de asemenea, ceva trăpași.
Iar în primii cinci clasați, din punct de vedere al victoriilor obținute, conduce un cal din Suedia (Dona Pillar) și doi trăpași cu origini franceze (Gailuron de Bellen și General de Bry) – toți cu câte cinci victorii obținute, aparținând ”Grajdului Manea”, în timp ce primul trăpaș românesc aflat în clasament este iapa Prya CD – aparținând grajdului familiei Dumitru (cu 4 victorii)! Remarcabil este și bilanțul lui Fine Boko (iapă adusă din Belgia, proprietar George Stanciu), care, până să intre în perioada de montă, a câștigat 3 premii, ca și al armăsarului Unipress (proprietar Ionuț Velicu), care a câștigat 3 curse în doar două luni de activitate pe Hipodrom, după importul din Ungaria, pe final de stagiune!
În total, 33 de trăpași au reușit măcar o victorie, dintr-un total de 72 de curse organizate de către Clubul Sportiv Municipal!
În clasamentele de final de an, capitolul ”driveri” are un … câștigător unic, Adrian Marciu reușind o performanță incredibilă – să câștige chiar mai mult de jumătate dintre cursele organizate în 2020 (38 de victorii, din 72!!!), dominația acestuia – beneficiind de cai foarte buni, de import, în care s-au investit sume importante – fiind atât de clară încât, la un moment dat, spre finalul sezonului, a reușit chiar să câștige toate cursele programate într-o reuniune! Doar 13 driveri (capitol la care este evidentă o criză numerică, pe hipodromul ploieștean) au reușit cel puțin o victorie în acest sezon, recent încheiat, de remarcat fiind că printre competitorii aflați în sulki s-au aflat și trei ”amazoane”, Daniela Boguță – fostă voleibalistă de performanță, care a evoluat în Liga I, la Galați, debutanta Marga Niță și Roxana Popa fiind doamnele de pe Hipodromul Ploiești!
Ce va fi în anul 202, rămâne de văzut, important este că activitatea hipică a reușit să depășească perioada extrem de dificilă din acest an cu bine!
Bilanţul victoriilor pe Hipodrom (trăpași, driveri, proprietari):
Clasament Cai Victorii
DONA PILAR (SW) 5
GAILURON DE BELLEN (FR) 5
GENERAL DE BRY (FR) 5
GAZETTE DE CYM (FR) 4
PRYA CD 4
FINE BOKO (BE) 3
HAITI THE BEST (FR) 3
HERA YAMM (FR) 3
NELSTRONG 3
RUGIADA THOR (IT) 3
UNIPRESS (HU) 3
KANSAS 2
DETOXICATED (SW) 2
DOLCE DOREL 2
ISYNESS (FR) 2
GRIVE FRAZEENNE (FR) 2
HERMINA VF 2
MAGIC STAR 2
REPLIKA 2
STAR NOBEL 2
NEO JET 1
NIRA 1
IMPERIAL DE BRY (FR) 1
LETITBE VRIJTHOUT (BE) 1
RONA 1
DAZZLING MONSTER (SW) 1
NELSTAR 1
STEPPING AND SMILE (SW) 1
TOPSPEED SOUTHWIND (SW) 1
GABRIELLA BD (BGR) 1
VICTORY MUSTANG 1
WICKED FROM HEAVEN (SW) 1
WORLDLEADER (HU) 1
Clasament driveri Victorii
MARCIU ADRIAN 38
COSTACHE MARIAN 7
SLATE CRISTIAN 6
PĂUN MIHAI 5
MARIN NICOLAE 3
MOCANU SORIN 3
DUMITRU IONUŢ 2
GHEORGHE VASILE 2
NAN TIBERIU 2
BĂDICEANU BOGDAN 1
COSTEANU ION 1
GHEORGHE CRĂCIUN 1
RĂILEANU ŞTEFAN 1
Clasament proprietari Victorii
MANEA MARIAN 15
MANEA LOLA 8
DUMITRU IOANA 4
ROOL RECYCLING 4
ŞERBAN ALEXANDRA 4
CÎMPEANU ION 3
FERM PROD 3
MARIN NICOLAE 3
NAN TIBERIU 3
STANCIU GEORGE 3
TZAVARAS ASIMINA 3
VELICU IONUŢ 3
DUMITRACHE CRISTIAN 2
DUMITRU IONUŢ 2
MANOX THERM 2
SLATE CRISTIAN 2
DIMA ION 1
DUMITRU CRISTIAN 1
GROSU PETRICĂ 1
GURAN VASILE 1
MAURICETTE DE SOUSA 1
MUSCALU MAGDALENA 1
SAVIN EMANOIL 1
STANCIU CRISTINA 1