F. T.
În contextul în care, în urmă cu o lună, pacienţi bolnavi de COVID, intubaţi la secția la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, au murit în urma unui incendiu, pompierii prahoveni au efectuat controale de specialitate la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare de la nivelul județului, alături de reprezentanți ai DSP și ai ISCIR.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Şerban Cantacuzino” Prahova, „în urma controalelor, au fost identificate două unități sanitare – Spitalul Județean de Urgență Ploiești și Spitalul Municipal Câmpina -, care funcționau fără autorizația de securitate la incendiu, deși era obligatorie obținerea acestui act administrativ”.
De asemenea, în urma verificării legalităţii funcţionării acestor spitale, s-a mai constatat faptul că „la Spitalul Municipal Câmpina au fost făcute modificări în zona ATI față de documentele de referință inițiale, în sensul că s-a schimbat locul centralei de semnalizare.
În ceea ce priveşte Spitalul Județean de Urgență Ploiești, acolo sunt, în prezent, investiții în derulare, însă punerea în funcțiune a acestora s-a realizat fără recepție la închiderea lucrărilor” (comunicat ISU Prahova). Ambele unităţi sanitare au fost amendate cu suma de 22.500 de lei.
În total, au fost derulate 16 controale de prevenire la secţiile ATI ale unităţilor sanitare din Prahova, fiind identificate 72 de deficienţe în ceea ce priveşte apărarea împotriva incendiilor, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 55 de avertismente, precum şi amenzile amintite mai sus, date la Spitalul Municipal Câmpina şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.
Reprezentanţii ISU Prahova amintesc şi principalele deficienţe în funcţionarea secţiilor ATI, respectiv: „reducerea dimensiunilor căilor de evacuare; blocarea, în poziţie «închis», a uşilor pentru căile de evacuare; funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incendiu; exploatarea instalațiilor și sistemelor de captare și scurgere la pământ a descărcărilor electrice atmosferice în alte condiții decât cele prevăzute în reglementările tehnice; nemontarea, deteriorarea sau neasigurarea vizibilității indicatoarelor de securitate incendiu”.
Concluzia? Nici după producerea unei tragedii nu am învăţat nimic!