Cu o istorie bogată ce datează încă din vremea Mesopotamiei, berea este unul dintre cele mai consumate băuturi la nivel global.
Există foarte multe brand-uri de bere, dar și destul de multe tipuri de bere pe piață, iar rețetele au continuat să se diversifice odată cu apariția fabricilor mici de bere artizanală.
Ce tipuri de bere există?
Lager
Lager-ul este o bere blondă cu o concentrație a alcoolului de aproximativ 4-5%, ușor de consumat și cu spumă puțină. Din aceasta derivă extra lager, special și pilsner. Lager-ul clasic este mult mai puțin amărui față de extra lager. Din această categorie, totuși, preferata consumatorilor este pilsner, ce acoperă, la nivel global, două treimi din producția de bere.
Bere Ciucas – descoperă ofertele
Bere brună
Din această categorie fac parte berile bock și black, ce au o tărie mai mare decât pilsner. Numele este dat de culoarea brună a acestei beri. Au o concentrație a alcoolului de 5-6%. Spuma este destul de amăruie și de obicei, este recomandat să se servească la temperaturi mai ridicate față de un pilsner clasic. La categoria de bere brună putem încadra și stout-ul, fiind una dintre cele mai renumite beri brune. Berea stout este fabricată dintr-un malț prăjit mai mult și poate atinge o alcoolemie de până la 12%. Există mai multe tipuri de stout: american stout, american imperial stout, oatmeal stout, milk stout, irish dry stout.
Bere nefiltrată
Berea nefiltrată a fost considerată pentru mult timp ca fiind ”murdară”, în special pentru că berile clasice de tip pilsner sau lager au atras prin galbenul lor. Berea nefiltrată păstrează drojdia, dar și diverse vitamine și o aromă mai intensă. Desigur, majoritatea persoanelor preferă să consume un lager sau un pilsner, fiind mai ușor de băut, dar și berile nefiltrate au specificul lor.
Bere Ciucas –vezi ofertele zilei la eMAG
Bere albă
A apărut în Germania fiind obținută din grâu. Are un gust mai puțin amar și un conținut mai ridicat de dioxid de carbon. Concentrația de alcool este între 5-6%. O vei găsi adesea sub numele de Weißbier.
Bere nepasteurizată
Berii nepasteurizate îi lipsește, bineînțeles, procesul termic, ca și în cazul laptelui pasteurizat sau nepasteurizat. Berea clasică este tratată la temperaturi de 60-70 de grade Celsius pentru a elimina diverse microorganisme. Acest lucru o ajută să nu mai fermenteze și să își păstreze calitatea un timp îndelungat. Berea pasteurizată este doar filtrată la rece. Acest lucru îi schimbă atât gustul cât și termenul de valabilitate, fiind nevoie de un consum mai rapid.
Click aici pentru bere Ciucas
IPA sau Indian Pale Ale
”Pale ale” este o bere produsă din pale malț. Este o bere ce a apărut în Anglia din nevoia de a satisface furnizarea de bere pe teritoriile Imperiului Britanic din est. Berea nu putea fi preparată în India din cauza temperaturilor foarte ridicate, iar aceasta trebuia să reziste și călătoriei de câteva luni, din Marea Britanie până în India. Astfel, Hodgson, un berar din Londra, a preparat o bere care, pentru a putea fi consumată, trebuia învechită ca vinul. Astfel, nu numai că rezista călătoriei, dar se și îmbunătățea foarte mult. În timp rețeta s-a schimbat, dar a devenit mai puțin consumată din momentul apariției frigiderelor.