ASU Politehnica Timișoara – FC Petrolul Ploiești 1-0 (1-0)

 

Stadion: ”Dan Păltinișanu”. Marcator: Plazonja (32).
ASU Politehnica: Hindrich – D. Radu, Mera, Scutaru, Pamfile – Al.Munteanu, Coadă (63 Casado), Codrea, Ivanovici (81 S. Popovici) – Axente (78 B. Vasile), Plazonja. Antrenor: Dan Alexa.
FC Petrolul: Avram – Olaru (70 Mendoza), Mondragon, Manolache, Țicu – V. Bogdan (56 Constantinescu), Botic (56 Ekollo), Roige (cpt), Vajushi – Beleck, Balint (83 Saim Tudor). Antrenor: Viorel Moldovan.
Au arbitrat: Rareș George Vidican (Satu Mare) – Răzvan Nistoran (Reșița) și Ramona Udrea (Tg. Jiu). Observatori: Dan Monea (Aiud) și Viorel Lolea (Reșița)
Jucătorul meciului: Plazonja

Petrolul a căutat explicații și a ”bântuit” pe cărări închipuite după eșecul cu Aerostar Bacău. Eșec rușinos, meci dezastruos, care a fost ”trecut pe planul doi”, fotbalistic, căutându-se tot felul de explicații extrafotbalistice care au reprezentat un alibi oarecare pentru antrenorul Viorel Moldovan și pentru cei care nu-și asumă ”Turnul Babel” făcut în echipă. De ”conturi”, ce să vorbim, deja jucătorii au luat doar jumătate de salariu, ultima dată, probabil că și acea jumătate este mult față de poziția în clasament și… foarte mult, comparativ cu alte contracandidate!

Iar Petrolul s-a întors fără puncte și din Banat, cedând în duelul pentru play-off cu ASU Politehnica Timișoara. Gazdele s-au impus cu scorul de 1-0, cu golul marcat, în prima repriză, de către Plazonja (32), rezultat în urma căruia Petrolul pierde și mai mult teren în lupta pentru accederea în play-off, ocupând, acum, doar poziția a zecea în ierarhia la zi a eșalonului secund! Noroc că majoritatea rezultatelor din ultimele etape au fost ”convenabile” într-o oarecare măsură, astfel că nu e totul pierdut, dar, așa cum merg lucrurile, trebuie salvat ce se mai poate, până la pauza de iarnă, apoi, văzut ce se mai poate face.
Meciul de la Timișoara a început, practic, cu o perioadă lungă de tatonare, niciuna dintre cele două echipe nereușind să amenințe la modul serios poarta adversă vreme de aproape o jumătate de oră.

Petrolul a acuzat ”lipsurile” din efectiv cauzate de coronavirus – destule la număr (Poelmans, Nir Lax – ce ”lips”, Meijers, Huja și, mai ales, Buhăescu), în timp ce gazdele, cu Dan Alexa instalat la la cârma echipei, au avut pe bancă doar secundul, Sandu Foale, pentru că noul tehnician a venit… gata suspendat, deci a dat indicații doar pe telefon, din lojă!
Revenind la jocul în sine, „monotonia” derbiului a spart-o Axente, cel care, în minutul 28, a tras formidabil de la circa 30 de metri, dar balonul a întâlnit transversala porții petroliste și nu peste mult timp bănățenii au reușit să deschidă scorul, Plazonja (32) plasând mingea, de la 25 de metri, în colțul din dreapta lui Avram, care a avut o reacție târzie, nemaiputând opri mingea din traiectoria ei spre plasă. Politehnica trecea, astfel, în avantaj și putea, din acel moment, să dicteze ritmul confruntării, iar, până la pauză, „lupii” n-au găsit soluțiile pentru a reveni pe tabelă. Portarul Hindrich a avut, astfel, emoții o singură dată, chiar înainte de intrarea la cabine, atunci când a respins greu, din fața porții, după un corner bătut de pe dreapta.
Scenariul nu s-a schimbat foarte mult nici după reluare, chiar dacă Petrolul a părut a fi echipa care a preluat inițiativa, obligată fiind să alerge după golul egalizator. Încet-încet, elevii lui Viorel Moldovan au împins jocul către careul gazdelor, iar în momentul în care au încercat poarta cu șuturi de la distanță, recomandabile pe un teren îmbibat cu apă, au apărut și ocaziile. Doar că Roige (72) a avut ghinion, mingea trimisă de el, de la 25 de metri, lovind bara din dreapta lui Hindrich, iar Balint (74) nu a pus suficientă forță și precizie într-un șut de la 14 metri, trimițând exact pe direcția goal-keeperului advers.
Din păcate, însă, golul egalării nu a venit, Politehnica obținând o victorie ce îi consolidează poziția în primele șase, în contrast cu căderea în care se află, în clasament, petroliștii, ajunși, acum, pe locul zece! Culmea, a fost doar prima înfrângere pe teren străin din acest sezon pentru galben-albaștrii (care au înregistrat, înainte de acest eșec, 3 victorii și un egal în deplasări), dar și primul meci ”afară” după o serie de 4 meciuri ”acasă”, încheiate însă cu rezultate modeste, avantajul terenului propriu nefiind deloc fructificat de formația ”lupilor”, care, iată, nici în deplasări nu mai convinge.
Iar ”evidenta” mutare ce se recomandă, în general, când echipele intră în astfel de ”crize” întârzie, ”ambițiile” de neînțeles privind așezarea unui ploieștean pe banca tehnică făcând obiectivul promovării unul care ține doar de teorie. De ce nu e loc de Răchită la Petrolul? Cine nu îl vrea pe Măldărășanu, de exemplu? Întrebările sunt retorice, fără răspuns, sau, mai degrabă, nimeni nu vrea să …răspundă!
Săptămâna aceasta va fi una cu două jocuri oficiale pentru „galben-albaștrii”. Primul miercuri, pe „Ilie Oană”, de la ora 17.00, cu Gloria Buzău, în cadrul etapei a 14-a a eșalonului secund, iar cel de-al doilea sâmbătă, de la ora 18.00, pe terenul Ceahlăului Piatra Neamț, în „16”-imile Cupei României. Meciul cu Gloria, deja, poate fi socotit… capital!