• Activităţile în toate unităţile de învăţământ preuniversitar – exclusiv online
• Noaptea, circulaţia persoanelor este interzisă, între orele 23.00 și 5.00, cu mici excepţii
• În Ploiești, măsuri speciale pentru menţinerea deschisă a pieţelor din oraș

Violeta Stoica

România întreagă a intrat din nou în carantină. Deși nu suntem în stare de urgență, ci doar în stare de alertă, începând de astăzi se restricționează pentru o perioadă de 30 de zile o serie de activități, în special pe timp de noapte. Astfel, toate persoanele care au intenția de a ieși din case între orele 23.00 și 5.00 trebuie să știe că o pot face, din nou, doar după completarea unei declarații pe propria răspundere sau cu adeverință de salariat. Toate unitățile de învățământ sunt închise începând de astăzi, pentru o perioadă de 30 de zile. Vor fi însă deschise pentru scrutinul din 6 decembrie, când românii vor fi chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul României.
Între timp, în Prahova, a crescut numărul localităților în care incidența infectărilor cu noul coronavirus a depășit 3 la mia de locuitori, 12 localități – două orașe (Ploiești și Bușteni) și 10 comune – trecând de această limită și fiind nevoie de impunerea unor noi restricții, măsuri decise de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

La nivel național, potrivit Direcției de Sănătate Publică Prahova, s-a modificat sistemul de raportare a cazurilor noi de persoane depistate cu noul coronavirus. Acesta ar fi motivul creșterii extrem de mari a numărului prahovenilor diagnosticați cu Covid-19, în ultimele zile, vârful fiind înregistrat ieri, cu 749 de cazuri, în timp ce sâmbătă, 7 noiembrie, au fost raportate 544 de noi cazuri! Direcția de Sănătate Publică Prahova a explicat că această creștere a numărului de cazuri din ultimele zile ar fi cauzată de modificarea modului de raportare: “În aplicația de colectare a datelor Corona-Forms, gestionată de Ministerul Sănătății și STS, au fost introduse de către utilizatorii din DSP Prahova cazurile pozitive din județ, în baza rezultatelor transmise, conform legislației, de către laboratoarele care au lucrat probe PCR de la persoanele testate. Aplicația a fost îmbunătățită și, din 1 noiembrie, potrivit Ordinului Ministrului Sănătăţii pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, fiecare laborator care realizează teste a început procedura de introducere în sistemul informatic a rezultatelor obţinute, fiind posibilă generarea rapoartelor la nivel judeţean.
Aplicația este în procedură de actualizare și, în momentul actual, se introduc rezultate de catre laboratoare, concomitent cu introducerea rezultatelor de către DSP. Direcția trebuie să aloce județului Prahova datele introduse de laboratoarele care au raportat cazurile în platformă. Conform informațiilor Grupului de Comunicare Strategică, toate cazurile nealocate vor fi repartizate în zilele următoare pe județe.
Astfel, numărul mare de cazuri raportate în ultimele zile este generat de însumarea rezultatelor introduse în platformă de laboratoare și alocate județului Prahova, începând cu data funcționării noii aplicații”.
Cu toate acestea, este clar că a crescut numărul localităților prahovene în care incidența infectărilor cu coronavirus a depășit 3 la mia de locuitori. Potrivit datelor oficiale, furnizate de Instituția Prefectului, în două orașe și 10 comune, respectiv în Gornet-Cricov (3,67), Blejoi (3,30), Păulești (3,29), Tinosu (3,40), Puchenii Mari (3,02), Bușteni (3,35), Florești (3,16), Brebu (3,10), Sălciile (3,17), Ploiești (3,10), Cornu (3,09), Talea (3,01), începând de astăzi, timp de 14 zile, vor intra în vigoare următoarele măsuri impuse prin hotărâre a CJSU Prahova: purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice închise și deschise. De asemenea, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este este interzisă; organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă; organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă; se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective; activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități; se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective; măsurile prevăzute la 4 și 5 se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent; activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.
Lucrurile nu stau deloc bine nici în privința localităților care au rata de infectare cuprinsă între 1,5 și 3 la mie: Plopu (2,86), Câmpina (2,77), Sinaia (2,76), Ariceștii-Rahtivani (2,64), Lapoș (2.64), Gherghița (2.61), Brazi (2.60), Berceni (2.50), Măgurele (2,38), Tomșani (2,33), Ciorani (2,28), Târgșoru Vechi (2,22), Măgureni (2,20), Bucov (2,16), Râfov (2,16), Gorgota (2,05), Poiana Câmpina (2,00), Valea Călugărească (1,95), Azuga (1,91), Lipănești (1,88), Băicoi (1,79), Balta Doamnei (1,73), Poienarii Burchii (1,73), Cocorăștii Colț (1,71), Telega (1,71), Bertea (1,66), Podenii Noi (1,60), Bărcănești (1,58), Olari (1,57), Breaza (1,55), Aluniș (1,54), Urlați (1,53), Fântânele (1,53), Mănești (1,53).

• Școala exclusiv online, timp de 30 de zile

Monica Anisie, ministrul Educației, a semnat ieri ordinul prin care se suspendă, începând de astăzi, activitățile didactice care impun prezența fizică în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal a preșcolarilor și elevilor. Astfel, toate cursurile vor fi ținute în sistem online.
Decizia este valabilă pentru o perioadă de 30 de zile, ceea ce înseamnă că va cuprinde și zilele de organizare a secțiilor de votare pentru alegerile din 6 decembrie.

• Măsuri speciale pentru ca pieţele din Ploiești să rămână deschise

Primarul Ploieștiului, Andrei Liviu Volosevici, a dispus ca S.C. Hale şi Pieţe S.A să desfiinţeze, până în seara zilei de 8 noiembrie, perimetrele cu policarbonat din pieţele Nord, Vest, Mihai Bravu şi Piaţa Centrală a oraşului, pentru a se realiza spaţii deschise şi a se evita, astfel, intrarea sub incidenţa deciziei de închidere completă.
Deoarece activitatea pieţei Malu Roşu se desfăşoară într-un spaţiu închis, pentru a veni în sprijinul ploieştenilor din cartier, vor fi amenajate, în exterior, aproximativ 10 tarabe, care vor funcţiona între orele 09.00 – 18.00. La finalul programului, în acel perimetru se va face curăţenie generală. Pe de altă parte, oborul ploieştean va fi închis, începând de astăzi.
În eventualitatea închiderii activităţii comerciale din interiorul Halelor Centrale Ploieşti, s-a propus ca aceasta să fie reamenajată pentru producătorii autohtoni, în exteriorul clădirii respective, pe modelul structurilor amplasate pe domeniul public, în perioada târgurilor de profil.

• Ce trebuie scris în declaraţia pe propria răspundere, necesară noaptea, între orele 23.00 și 5.00

În declarația pe proprie răspundere, care va fi completată în cazul deplasărilor de noapte, începând de astăzi, trebuie să fie menționate următoarele: DECLARAȚIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE Subsemnatul ……………………. declar pe proprie răspundere, cunoscând prevederile articolului 326 din Codul Penal privind falsul în declarații, că mă deplasez în afara locuinței, în intervalul orar 23.00 – 05.00, din următorul/ următoarele motive: * În interes profesional. Menționez că îmi desfășor activitatea profesională la instituția/societatea/organizația cu sediul în și cu punct/e de lucru la următoarele adrese:………… * Asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță * Achiziționarea de medicamente * Îngrijirea/însoțirea copilului și/sau asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități * Deces al unui membru al familiei. Declarația pe propria răspundere poate fi scrisă de mână, dar poate fi stocată și prezentată pentru control pe dispozitive electronice mobile, cu condiția ca pe documentul prezentat să existe semnătura olografă a persoanei care folosește declarația și data pentru care este valabilă aceasta.
Modelul de declarație pe proprie răspundere care va fi folosit noaptea, începând de astăzi, poate fi descărcat de aici https://stirioficiale.ro/storage/0611_Model%20Declaratie%20proprie%20Raspundere.pdf