Medicul Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare, a declarat joi că transportul public în comun este principala sursă de transmitere a COVID-19 în momentul de faţă, iar deschiderea şcolilor nu a avut o influenţă importantă în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri, potrivit Agerpres.
„Transportul public este principala sursă de transmitere a bolii în momentul de faţă şi acele apeluri de colaborare cu toţi angajatorii, încât toată lumea să îşi împartă personalul în 3, cei care nu pot lucra de la domiciliu şi mijloacele de transport sunt maxime pe parcursul celor 3 ore necesare transportului la locul de muncă şi la întoarcere şi lucrurile funcţionează. Noi am închis şcolile. Spuneţi-mi în ce ţară din Uniunea Europeană şcolile, din clasa întâi până în a VIII-a, sunt închise. Pentru că nu s-a evaluat impactul deschiderii şcolilor. Suntem la două săptămâni de la închiderea şcolilor. Vi se pare că a scăzut numărul de cazuri? E clar că şcolile nu au avut o influenţă importantă în ceea ce priveşte numărul de cazuri”, a spus Rafila într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.
El a adăugat că la nivelul autorităţilor „nu există o comunicare, decât una rudimentară”, iar buletinul informativ făcut public zilnic „nu este o comunicare în criză majoră de sănătate publică, este doar o informaţie seacă, una care nu are niciun fel de empatie, niciun fel de soluţie, niciun fel de viitor”.
„Vă rog să îmi spuneţi unde există acel creier de comandă care are în fiecare zi şedinţe operative, să vadă care e situaţia de pe teren, care sunt măsurile care trebuie luate la nivel central şi local. Nu este suficient să circuli prin ţară, să vizitezi spitale, asta să ştiţi că nu ajută absolut la nimic, nu se rezolvă problemele făcând vizite de lucru. Se rezolvă problemele dacă există un centru de comandă, iar la nivelul fiecărui DSP o structură similară care are corespondenţă în Ministerul Sănătăţii, ori lucrul ăsta, din păcate, nu se întâmplă”, a menţionat el.
Rafila a afirmat că s-au luat măsuri „care au fost schimbate de la o zi la alta”.
„S-a închis HORECA fără să existe niciun fel de legătură în acel moment a funcţionării restaurantelor cu transmiterea. Mai mult, peste două zile s-a reevaluat şi au fost din nou deschise. Referinţa la 3/1.000, a fost o nebunie legată de localităţile care aveau 3/1.000 şi în special Bucureştiul a fost obiectul acestei discuţii. Au schimbat baza de calcul, după 6 luni în care s-a raportat într-un fel, au schimbat baza de calcul ca să scadă sub 3. Au scos pacienţii din focare ca să scadă sub 3, apoi am auzit de măsurile de carantinare pe străzi”, a mai spus Rafila.