N.D.

Plecând de la faptul că s-a intrat în postul Crăciunului, InfoCons, organizație de Protecția Consumatorilor, a readus în atenție faptul că unele produse care nu sunt considerate ”de dulce” conțin de fapt foarte mulți aditivi alimentari, la o singură masă putându-se consuma chiar zeci de E-uri.
Fiind analizată prepararea unui sandvich simplu cu pate vegetal, de post, împreună cu margarina, în urma studiilor pe care le-a efectuat InfoCons s-a ajuns la concluzia că o astfel de masă poate ajunge să conțină chiar și peste 30 de E-uri!
Concret, potrivit organizației menționate, în pateul de post se regăsesc 15 aditivi alimentari, în margarină sunt alte 6-8 e-uri, printre care: E100 – curcumina – colorant sintetic, care poate duce la scăderea glicemiei; E160b – colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic; E202 – sorbat de potasiu, conservant sintetic, care poate provoca tulburări digestive grave; E476 – emulgator sintetic, care are un efect toxic moderat și poate provoca alergii. De asemenea, în pâine se pot găsi 7 aditivi alimentari într-un singur produs, printre care și E160 – Beta-caroten, E170 – Carbonat de calciu, E200 – Acid sorbic, E223 – Metabisulfit de sodiu, E262 – Acetat de sodiu, E263 – Acetat de calciu, E270 – Acid lactic.
În eventualitatea în care se dorește întregirea gustării de post și cu alte produse, este de reținut că, potrivit InfoCons, într-un pahar cu lapte de soia se găsesc până la 5 E-uri într-un singur produs, printre care: Fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551). Iar într-o bucată de Halva se regăsesc 3 E-uri și anume: E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori și îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă și E330: acid citric.
În concluzie, potrivit organizației menționate, se pot aduna, la doar o singură masă de post, 38 de aditivi alimentari!