F.T.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, în cursul acestui an, prioritatea angajaţilor instituţiei ” a fost și rămâne prevenirea și reducerea accidentelor de circulație grave, precum și a consecințelor acestora”.
Lucru firesc, câtă vreme, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie a.c., agenţii rutieri au aplicat aproximativ 54.000 de sancțiuni contravenționale pentru abaterile constatate în trafic.
Dar, amenzile nu încălzesc pe nimeni, în contextul în care numărul persoanelor decedate în primele nouă luni ale acestui an, ca urmare a evenimentelor rutiere, a cunoscut o creştere alarmantă, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2019.
Concret, datele poliţiei prahovene scot în relief faptul că, deşi „numărul accidentelor grave a scăzut cu 11%, iar al persoanelor grav rănite cu 15% (…), totuşi a crescut cu 15% numărul morţilor în accidente rutiere”.
Principalele cauze generatoare ale tragediilor sunt – potrivit informaţíilor furnizate de către reprezentanţii IPJ Prahova – „abaterile bicicliștilor, neacordarea priorității pentru pietoni, traversarea neregulamentară a pietonilor, viteza neregulamentară și neacordarea priorității vehiculelor”.
E adevărat, poliţia rutieră dă asigurări că angajaţíi instituţíei ” vor acţiona, prioritar, pentru diminuarea acestor cauze”.
Pe de altă parte, dacă ar depinde numai de implicarea agenţilor rutieri în stoparea nebuniei de pe şoselele din judeţ – despre care am scris de ne-am plictisit – ar fi ceva.
Cum rămâne, însă, cu ceilalţi „protagonişti” ai unor astfel de tragedii, respectiv şoferii care calcă acceleraţia până la podea, pietonii care traversează pe unde îi taie capul, mersul anapoda al bicicliştilor etc, etc.? Acestea sunt întrebările!