Nicoleta Dumitrescu

Deși este pandemie și toate domeniile scârţâie serios, cei care hotărăsc și vorbesc în numele celor mulţi par că sunt într-o veșnică izolare de realitatea de afară, chit că nu se află în carantină forţată la domiciliu pe motiv c-au ieșit ”pozitiv” la testul de coronavirus. Altfel nu se explică modul în care anunţă cum au ei soluţii, cu duiumul, dacă după alegerile din 6 decembrie vor ajunge la guvernare, cine se face vinovat de toate relele din ţară, pe același calapod al acelora care se laudă că vor duce ţara pe culmi măreţe, identificând în acelaţi timp și vinovaţii-vinovaţilor, fiind reprezentanţii tuturor partidelor, unele dintre acestea fiind susţinute inclusiv de la Cotroceni!

Deși este un an cum nu s-a mai întâlnit până acum și în care, cu siguranţă, nimeni nu-și închipuia că un virus nemaiîntâlnit și nemaivăzut poate să îngenuncheze atât de mult și atât de repede omenirea, politica se dovedește a fi imună la covid. Iar cu cât se insistă asupra faptului că politica n-ar trebui să se strecoare mai ales în domeniile care s-au dovedit a fi cele mai vulnerabile la noul virus, politicienii se încăpăţânează să facă dovada că ar avea studii înalte în de toate!
Având mașina la scară, privilegiul de a avea uși deschise oriunde și oricând cu un simplu telefon, beneficii peste beneficii și de a nu se afla în pielea unei persoane care rămâne cu câţiva zeci de lei după ce și-a plătit ratele lunare la bănci și facturile la utilităţi, celor care lucrează în politică sau au avantaje de pe urmele ei le este ușor să vorbească din cărţi, în numele celor mulţi.
Numai că, mai ales pe aceste vremuri, cărţile din care citează acum politicienii nu sunt bune nici măcar pentru adormit copiii seara! Sunt total depășite în comparaţie cu vremurile zilelor de astăzi! Dar asta nu-i împiedică pe cei ale căror nume deja au fost tipărite pe buletinele de vot și pe care le va primi electoratul care va merge la urne pe 6 decembrie să se creadă un fel de vizionari aparte. Iar pe această listă se regăsesc cei care spun că în România pot crește salariile, pensiile și alocaţiile copiilor, și nu cu un leu- doi, ci cu foarte multe procente, că pot fi construite drumuri expres sau tronsoane de autostrăzi, inclusiv noi spitale! Iar promisiunile vin, evident, tot de la cei care până mai ieri spuneau că nu sunt bani pentru majorarea alocaţiilor copiilor sau pentru creșterea punctului de pensie pentru că nu există prevederi bugetare! Iar cu mici diferenţe sunt cam aceleași persoane care de ani buni sunt în politica românească și care cred în victoria în alegerile din decembrie, sperând că vor rămâne în tabăra puterii, cu diferenţa că unii dintre ei și-au schimbat doctrina, doar-doar vor mai apuca încă patru ani în Parlament!
Prin urmare, împărţind acum pliante cu chipurile lor sau cu promisiunile partidelor lor, acţiune care reprezintă de cele mai multe ori singura interacţiune dintre cetăţeni și politicieni, bifată o dată la patru ani, se consideră că nu strică să se meargă pe aceeași formulă care s-a dovedit, de altfel, cea mai câștigătoare. Iar formula este: promisiuni cu duiumul, pe toate planurile și pentru toate domeniile! Chiar dacă este pandemie, evident că nu s-a pus problema ca măcar din acest an să fie introdusă și declaraţia pe proprie răspundere, din partea liderilor de partid, că promisiunile vor fi și puse în practică. Nu se cade din partea liderilor un astfel de gest, fiind considerat ca o dovadă de slăbiciune. Iar slăbiciunile și sentimentalismele nu fac casă bună când vine vorba despre putere!