F. T.

Florian Ioniţă – instructor preparator formare, Catedra de de pregătire juridică şi criminalistică a Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina – precizează, într-o postare pe Facebook: „Mai bine de jumătate dintre furturile care au fost sesizate în Prahova, în primele nouă luni ale anului, au fost săvârşite în Ploieşti”.
Detaliat, în acelaşi text de pe reţeaua de socializare, acesta menţionează: „La nivelul IPJ Prahova au fost sesizate 2.318 furturi, ceea ce înseamnă peste 8 furturi pe zi, în medie. Dintre acestea, 1.287 de furturi au fost sesizate ca fiind săvârșite în Ploiești, adică o medie de aproape cinci furturi pe zi.
Din totalul de 2.318 furturi sesizate în județ, 354 dintre sesizări au vizat furturi din locuință (în medie 39 pe lună), iar 132 furturi din buzunare (în medie 14,6 pe lună). Dintre acestea, 168 de furturi din locuință au fost săvârșite în Ploiești (în medie 18,6 pe lună), iar 86 de furturi din buzunare tot în municipiul reședință de județ (în medie aproape zece pe lună).
Tot în acelaşi text, citând drept sursă IPJ Prahova, Florian Ioniţă mai menţionează faptul că „59 de tâlhării au fost sesizate la Poliție în primele nouă luni ale anului, în tot județul. Majoritatea însă, 49, au fost sesizate ca fiind săvârșite în Ploiești.(…)”.
Însă, dincolo de raportul infracţional devaforabil municipiului, în comparaţie cu judeţul, instructorul preparator Florian Ioniţă citează dintr-un comunicat al IPJ Prahova: “Per ansamblu, față de perioada similară a anului trecut, au fost sesizate cu 15,7% mai puține infracțiuni de furt și cu 18% mai puține infracțiuni de tâlhărie.
Referitor la situația infracțiunilor de tâlhărie săvârșite concomitent cu infracțiunea de viol sau tentativă de viol asupra victimei, în perioada de referință, nu au fost sesizate asemenea fapte”.