Nicoleta Dumitrescu
Ceea ce era previzibil că şi în România se va aplica a devenit deja realitate odată cu prezenţa şefului statului la şedinţa de joi seară de la Guvern: carantină pe timp de noapte şi reguli mult mai stricte la nivel naţional. Nici nu avea cum să nu se întâmple şi la noi ceea ce deja se aplică în alte state ale lumii, restricţiile severe pe modelul celor din această primăvară fiind necesare având în vedere că valul doi de coronavirus este mult mai puternic, în condiţiile în care victimele sale se numără, zilnic, la nivelul zecilor de mii.
Deşi încă mai persistă îndoiala asupra existenţei noului virus , în continuare fiind destui scepticii care se înflăcărează la auzul a tot soiul de teorii care mai de care mai “fascinante”, spitalele supraaglomerate şi familiile îndoliate ale acelora cărora acesta le-a fost fatal le arată însă că nu este de glumă, ba din contră! Prin urmare, situaţia nu se anunţă deloc a fi uşoară, mai ales că este vorba despre o luptă cu un duşman a cărui forţă, oricât de mult s-ar strădui cineva să o afle, nu o poate dovedi. Asta în condiţiile în care cei din linia I, din domeniul sanitar, sunt pe baricade de mai bine de opt luni, iar munca lor, de acum încolo, se anunţă şi mai istovitoare.
Prin urmare, şi în România, de luni, timp de 30 de zile, va fi un fel de carantină uşor diminuată în comparaţie cu aceea prin care românii au trecut în cele două luni de stare de urgenţă, din martie şi până în luna mai. O lună de restricţii, astfel încât numărul de noi îmbolnăviri să se mai reducă, deşi pe faţa niciunuia dintre specialiştii în domeniul sănătăţii nu se citeşte măcar o urmă de speranţă.
Colac peste pupăză însă, cele 30 de zile de restricţii se suprapun exact peste perioada de promisiuni electorale stabilită pentru cei care-şi doresc ca pentru următorii patru ani să aibă serviciu la Parlament. Astfel, le-a cam stricat un pic ploile partidelor şi candidaţilor la Camera Deputaţilor şi Senat, pentru că, în noile condiţii, şi interacţiunea cu alegătorii va fi mult mai dificilă. Asta nu înseamnă că electoratul va suferi. Sătui de promisiuni, mai degrabă românii aşteaptă de la politicieni ca aceştia să facă mai întâi dovada că pot reveni un pic cu picioarele pe pământ, mai ales în condiţiile vremurilor de astăzi. O cerinţă un pic dificilă însă, având în vedere faptul că deja mulţi dintre ei au demonstrat că au putut să treacă de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga în ceea ce priveşte doctrina politică, numai şi numai din dorinţa de a mai prinde un loc atât de încărcat de privilegii şi avantaje cum este la Parlament.
Chiar dacă nu este pentru prima dată când acest lucru se întâmplă, traseismul fiind prezent o dată la patru ani, înainte de stabilirea candidaţilor la alegeri, fie cele locale, fie cele parlamentare, dacă s-ar fi gândit şi la cei mulţi, politicienii ar fi putut să facă dovada că le pasă câtuşi de puţin şi de aceştia măcar în an de pandemie. Dar s-a dovedit că nici măcar victimele coronavirusului nu au putut sensibiliza politica, domeniul care pare a fi cel mai imun inclusiv la viruşi! În concluzie, în această campanie electorală, n-ar fi exclus ca unii dintre candidaţi să nu promită că, dacă ei vor fi aleşi, până la sfârşitul mandatului lor, de patru ani, pandemia va dispărea! Ceea ce se poate adeveri, întrucât previziunile sunt că abia din 2024 se poate vorbi despre revenirea cât de cât la normalitate. Ce facem însă până atunci? !