Nicoleta Dumitrescu
Nu mai este deloc o noutate faptul că, inclusiv în Prahova, în locul fostelor uzine, demolate cu totul, au apărut supermarketuri, Ploieştiul, implicit locuitorii acestuia, fiind martorii a numeroase exemple de mărire şi decădere a unor foste fabrici, adevărate embleme ale industriei, în urmă cu zeci de ani, nu doar pe plan judeţean sau naţional, ci şi în lume. De altfel, în mai toate colţurile municipiului reşedinţă de judeţ “au răsărit” magazine mari pe locul unde, pe vremuri, existau locuri de muncă pentru adevărate “furnicare” de prahoveni, precum “Prola“ – faimoasa fabrică de poduse lactate – sau “Flacăra” – un brand puternic în producerea de maşini de tocat carne, sobe de încălzit cu combustibil solid, obiecte sanitare din fontă etc. Din păcate, aceeaşi soartă o împărtăşeşte şi Uzina UPETROM “1 Mai”. Dacă, înainte de Revoluţie, celebra întreprindere din zona de sud a Ploieştiului era considerată al treilea producător de utilaj petrolier din lume, astăzi, cele mai multe dintre hale au fost dărâmate, în locul acestora apărând tot un supermarket. De altfel, ceea ce a mai rămas din faima acestei uzine poate vedea oricine traversează podul peste calea ferată din zona de sud a oraşului, fie de pe geamul mijlocului de transport, fie că merge pe jos. Cu siguranţă, însă, cei care au inima cea mai strânsă, dându-le chiar şi lacrimile, sunt foştii salariaţi – de ordinul a peste 10.000, în vremurile bune – care păşesc în zona unde rafturile cu alimente ori cu zeci de produse au luat locul fostelor ateliere ale acestei uzine. Pe de altă parte, “dispariţia” Uzinei 1 Mai a fost adusă în atenţie şi în mediul academic, chiar la deschiderea noului an universitar, pe 1 octombrie a.c., rectorul UPG Ploieşti menţionând că în locul unde şi absolvenţii universităţii ar fi putut să lucreze acum este un… mall.
Aşa cum se vede şi în momentul de faţă, privind în dreapta de pe podul peste calea ferată din zona de sud a Ploieştiului, pe sensul dinspre Bucureşti, din faima celebrei uzine UPETROM “1 Mai” se mai pot vedea doar câteva dintre halelele rămase deocamdată în picioare. Din partea dreaptă a fostei întreprinderi, cupa excavatorului a muşcat cu putere, lâsând în urmă cărămizi, moloz şi fiare contorsionate pentru a se crea spaţiu de construcţie a supermarketului care are, deja, clienţi fideli în zona de sud a Ploieştiului şi nu numai. Bălăriile au acoperit intrarea şi curţile interioare, iar un gard din policarbonat de culoare verde desparte ceea ce a mai rămas din această uzină şi ceea ce s-a construit în locul acesteia, imaginile de o parte şi de alta a gardului contrastând izbitor de dureros, mai ales pentru foştii angajaţi care vin şi-şi fac cumpărăturile din acest loc. Practic, considerată zeci de ani printre cele mai prestigioase întreprinderi în care se produceau în principal instalaţii de foraj petrolier dintre cele mai performante, astăzi, uzina Ploieşti a ajuns o ruină, în adevăratul sens al cuvântului.
Până în Revoluţie, uzina era considerată al treilea producător de ultilaj petrolier din lume, fiind considerată unul dintre simbolurile economiei româneşti în ceea ce priveşte fabricarea de utilaj petrolier. Avea atunci aproape 18.000 de salariaţi, însă, cu trecerea timpului, faima ei a pălit, ca atare şi numărul angajaţilor reducându-se simţitor. În anul 2000, societatea a fost preluată majoritar de o companie petrolieră care făcea parte dintr-un holding, dar cea mai mare problemă a întreprinderii – datoriile, nu s-a reuşit să fie rezolvată. De altfel, conform unor informaţii existente la nivelul anului 2011, încă de pe atunci, societatea figura în topul datornicilor Ministerului Finanţelor, cea mai mare parte reprezentând obligaţii către bugetul de stat constituite în anii anteriori. Iar apusul său a fost consemnat în anul 2017 când, după mai mulţi ani de decădere, timp în care a înregistrat pierderi consecutive, societatea a intrat în insolvenţă. Câteva luni mai târziu, un dezvoltator a anunţat că în locul acesteia se va construi un mall, iar realitatea a demonstrat că aşa s-a şi întâmplat, drept pentru care şi această întreprindere a fost trecută pe lista fabricilor din Ploieşti care au fost demolate, pe acelaşi teren fiind ridicat un supermarket.
Asta în contextul în care, dând timpul în urmă, povestea uzinei 1 Mai a început în anul 1908, când un grup de petrolişti a înfiinţat “Societatea de reparaţii foraj” , specializată în repararea echipamentelor petroliere de foraj…