George Marin

Ceea ce era planificat să se întâmple în luna martie a acestui an s-a amânat atunci din cauza declarării stării de urgență. Dar s-a întâmplat duminică seara, la Ovidiu. Arbitrul ploieștean Andrei Moroiță a arbitrat primul său meci în prima ligă de fotbal, primul dintr-o carieră prim-divizionară pe care i-o dorim cât mai lungă. Trecuseră cinci ani de la precedentul joc de prim eșalon arbitrat, la centru, de un ploieștean, Adrian Illyeș…
Fără a beneficia de o susținere directă – aici ne referim la susținere de genul arbitru de fotbal cu tatăl fost arbitru de fotbal – Andrei Moroiță și-a clădit cariera în arbitraj pornind de jos, în același timp cu păstrarea, până la limita posibilului, a carierei sale de fotbalist ajuns de tânăr în prima ligă.
În primul meci arbitrat la nivelul nostru cel mai înalt, Viitorul Constanța – Campionii FC Argeș Pitești, tânărul nostru arbitru a avut o prestație perfectă și nu avem niciun dubiu că nota obținută de la observatorul Augustus Constantin (un ex-arbitru, fiul fostului arbitru Gheorghe Constantin, zis și Costică-Vâlcea, prahovean și el) nu va fi alta decât cea maximă. Nu sunt motive pentru a primi o notă mai mică. Andrei a avut poziționări foarte bune, fiind mereu aproape de fază, alergând mult, a fost prompt în decizii, modelând sunetul fluierului de la foarte discret, în prima parte, la sobru și chiar sever atunci când a fost cazul, după cum au cerut-o evenimentele petrecute pe teren. De apreciat este faptul că a pornit sigur pe el, fără niciun pic de trac, luând deciziile potrivite, distribuind avertismentele atunci când situația a impus acest lucru, culminând cu acordarea,în prelungirile partidei, a unui penalti, sancțiune combinată cu o eliminare. Un meci pe care, cu siguranță, Andrei Moroiță îl va ține minte. Iar noi îi urăm carieră lungă, lină și cu multe meciuri importante.


Născut pe 18 mai 1986, la Urlaţi (Prahova), Andrei Moroiţă a devenit arbitru în martie 2004. Categoria a II-a a obţinut-o în 2007, iar categoria I în 2009. Pe 16 noiembrie 2012 a debutat în Liga 3, la meciul Gloria Buzău – Eolica Baia (scor: 6-2). Primul joc în Liga 2 a fost Hermannstadt – CS Mioveni (scor: 2 – 1), pe 30 mai 2018.
Ca fotbalist a ajuns până în Liga 1, unde a debutat în tricoul Astrei Ploiești. De asemenea, a evoluat la mai multe echipe din ligile 2 şi 3.