Un medicament antimicrobian utilizat împotriva ulcerelor stomacale şi a infecţiilor bacteriene s-a dovedit promiţător în lupta împotriva noului coronavirus la finalul unor teste realizate pe animale, au anunţat oameni de ştiinţă din Hong Kong, informează AFP, preluată de Agerpres.
Studiul a fost realizat pentru a se afla dacă metalo-medicamentele – compuşi conţinând metal, utilizaţi în mod curent împotriva bacteriilor – ar putea avea proprietăţi antivirale ce permit lupta împotriva noului coronavirus, SARS-CoV-2.
În timpul testelor efectuate pe hamsteri sirieni, cercetătorii au descoperit că unul dintre medicamentele din această familie, RBC (ranitidine bismuth citrate), era „un puternic agent anti-SARS-CoV-2”.
„RBC poate să scadă sarcina virală din plămânul hamsterului infectat”, a afirmat Runming Wang, cercetător la Universitatea Hong Kong, în cadrul prezentării acestui studiu în faţa reprezentanţilor presei.
„Descoperirea noastră arată că RBC este un posibil antiviral eficient împotriva COVID-19”, a adăugat el.
Faptul că testele au fost încurajatoare pe animale este însă departe de a dovedi că acest medicament poate să aibă de asemenea un efect benefic la oameni.
SARS-CoV-2, virusul care declanşează boala COVID-19, a cauzat peste 1 milion de decese după apariţia sa în decembrie 2019, în China.
În contextul în care oamenii de ştiinţă din lumea întreagă s-au lansat într-o veritabilă cursă de găsire a unui vaccin eficient, ei examinează totodată şi medicamentele deja disponibile pe piaţă şi care sunt susceptibile de a uşura simptomele cauzate de maladia COVID-19 sau de a ajuta organismul uman să combată această boală.
Deşi zeci de tratamente împotriva COVID-19 sunt evaluate la nivel mondial, unul singur a dovedit până acum o anumită eficienţă în ceea ce priveşte reducerea mortalităţii, însă doar la bolnavii care suferă de forme grave ale bolii: Dexametazonă, un corticoid.
Un antiviral, Remdesivir, reduce cu câteva zile durata de convalescenţă a bolnavilor de COVID-19 care sunt spitalizaţi, dar nu a dovedit beneficii în ceea ce priveşte reducerea mortalităţii. Aceste două tratamente au fost prescrise preşedintelui american Donald Trump, care a fost infectat cu noul coronavirus.
Ambele prezintă şi inconveniente. Remdesivir este scump şi face obiectul unei penurii mondiale, în timp ce Dexametazona are un efect imunosupresor, fapt care prezintă riscuri pentru pacienţi, cu excepţia celor mai bolnavi dintre ei.
Oamenii de ştiinţă din Hong Kong au subliniat că RBC, uşor de găsit pe piaţă şi folosit împotriva ulcerelor stomacale, beneficiază de un profil farmacologic sigur şi complet.
„Este utilizat de decenii şi, deci, este destul de sigur”, a declarat profesorul Wang.
Cercetătorii asiatici au adăugat că studiul lor, publicat în Nature Microbiology, lasă să se întrevadă posibilitatea ca şi alte metalo-medicamente să fie eficiente împotriva noului coronavirus şi ele ar trebui să facă obiectul unor studii mai aprofundate.
Acasă Actualitate Rezultate încurajatoare în lupta împotriva coronavirusului furnizate de un medicament antimicrobian testat...