Nu te-ai decis încă dacă ai nevoie sau nu de un expresor cafea acasă? Ținând cont că adesea expresoarele pot fi scumpe, înțelegem că decizia poate fi dificilă. Iată totuși care sunt avantajele.
Dacă ești un băutor avid de cafea, știi foarte bine că cei 10-15 lei dați zilnic pe o ceașcă bună de cafea se adună și la final de lună te trezești că obiceiul este extrem de costisitor.
Dacă înainte acceptam și un ness ieftin sau o cafea la ibric făcute acasă, în ziua de astăzi pretențiile băutorilor de cafea s-au mai ridicat. Asta și pentru că există alternative din ce în ce mai accesibile prin care poți bea o cafea bună.
În ziua de astăzi este accesibil și să ai propriul expresor cafea în casa ta. Asta pentru că un expresor cafea a ajuns să coste chiar și 200-300 de lei, prețurile urcând desigur în funcție de tipul de cafea pe care îl bei, de caracteristicile pe care vrei să le aibă aparatul și de complexitatea procesului de preparare.
Unul din primele lucrurile la care trebuie să te gândești când decizi să cumperi un expresor cafea este dacă vrei un expresor cafea super automat, un expresor cafea semi-automat sau un aparat cu capsule.
Un expresor cafea super automat, așa cum sugerează și numele său, va face toată munca pentru tine, prin măcinarea boabelor, extragerea espresso-ului și spumarea laptelui prin simpla apăsare a unui buton. Printre mărcile populare de pe piață se numără Miele și De Longhi.
Semiautomatele sunt ca cele pe care le vezi în cafenele, iar procesul de preparare a cafelei nu este diferit de ceea ce ar face în mod normal barista. Adică macină boabele folosind o râșniță de cafea separată, umple filtrul cu cafea măcinată înainte de a extrage espresso și, în cele din urmă, spumează laptele folosind bagheta cu abur. Singurul avertisment este va trebui să cunoști cel puțin elementele de bază pentru prepararea cafelei pentru a obține un rezultat bun.
Poate că unul dintre motivele pentru care aparatele cu capsule devin din ce în ce mai populare este faptul că, de obicei, au dimensiuni mai mici comparativ cu opțiunile anterioare, iar pentru cei care au puțin timp la dispoziție, un astfel de expresor cafea este rapid, fără probleme, ușor de utilizat și produce rezultate constante de fiecare dată. Expresoarele cu capsule sunt, de asemenea, ridicol de ieftine. Bineînțeles, capusele sunt mai scumpe decât boabele de cafea măcinate, dar oferă o mare varietate de gusturi și arome, care includ ciocolată caldă și chai latte. Avantajul expresoarelor tradiționale față de cele cu capsule este că vei avea control deplin asupra gustului espresso-ului. Acest lucru se datorează faptului că vei avea control asupra tipului de boabe folosite și a măcinării acestora, a cantității pe care o utilizezi, a temperaturii și a cantității de boabe. Acest lucru va însemna că vei putea experimenta toți factorii până când vei ajunge la un espresso care îți place mai mult.
Așadar, merită să cumperi un expresor cafea? Dacă intenționezi să prepari o mulțime de espresso, atunci ar merita probabil pentru tine. Dacă intenționezi însă doar să faci espresso ocazional, ar fi mai bine să optezi pentru alte alternative.