Formularul electronic de înscriere pentru obţinerea de microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile va fi activ, începând de astăzi, de la ora 10,00, pe link-ul granturi.imm.gov.ro, informează Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, potrivit Hotnews.Raiffeisen Bank, în calitate de participant la schema de ajutor de stat a transmis ieri faptul că începand de luni, 12 octombrie 2020, deschide conturi curente dedicate granturilor pentru toate companiile care au selectat-o ca bancă parteneră în acest demers.
Etapa de înscriere pentru Masura 1 de Microgranturi începe de luni, 12 octombrie, ora 10:00, şi se incheie vineri, 16 octombrie, ora 20:00, cu posibilitatea prelungirii termenului de înscriere până la epuizarea bugetului (respectiv până la atingerea unui numar maxim de 50.000 de beneficiari, pe principiul “primul venit, primul servit”). Înscrierea se face online, pe platforma granturi.imm.gov.ro.
Pentru celelalte două măsuri, termenul pentru înscriere urmează să fie comunicat de către guvern.
“În mod tradiţional, perioada de toamnă reprezintă începutul următorului ciclu anual de activitate. Pentru a asigura continuitatea afacerilor clienţilor noştri IMM, am participat încă din faza de consultări la pregătirea Schemei de ajutor de stat prin granturi, iar acum implementăm concret modalitatea prin care orice solicitant poate să îşi primească fondurile aprobate în contul bancar dedicat, disponibil pentru deschidere de luni, 12 octombrie 2020. Pe lângă celelalte măsuri consistente din cursul anului – suspendarea la plata ratelor şi programul IMM Invest – suntem din nou alături de întreprinzătorii – IMM, PFA, ONG, CMI – eligibili pentru acordarea noilor granturi”, a declarat Raluca Nicolescu, director Direcţia IMM.
Prin OUG nr.130/2020, guvernul alocă o sumă de aproximativ 1 miliard de euro pentru sprijinul IMM-urilor, sub trei forme:
– Microgranturi – ajutor în sumă fixă de 2.000 euro per beneficiar;
– Granturi pentru capitalul de lucru de până la 15% din cifra de afaceri la 2019, maximum 150.000 euro;
– Granturi pentru investiţii, cu sume cuprinse între 50.000 euro şi 200.000 euro.
Pentru a aplica la schema de ajutor de stat, solicitantul trebuie să parcurgă următorii paşi în platforma granturi.imm.gov.ro:
• Etapa 1 de creare profil, user şi parola, unde aplicanţii vor înregistra cu semnatură electronică datele solicitantului şi ale reprezentantului legal. Acesta etapă este disponibilă pentru toate cele 3 măsuri.
• Etapa 2 de înscriere în cadrul măsurii, utilizând profilul creat în prima etapă.