Printre acestea se numără şi 15 grădiniţe!
F. T.
În urmă cu un an, la aproximativ două săptămâni distanţă de începerea anului şcolar, 55 de unităţi de învăţământ din Prahova nu erau autorizate în ceea ce priveşte securitatea la incendiu.
Astăzi, 2 septembrie 2020, la nivelul judeţului funcţionează – potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Şerban Cantacuzino” Prahova – fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu, 41 clădiri cu destinaţia de unități de învățământ.
Tot reprezentanţii pompierilor prahoveni mai precizează faptul că, din totalul imobilelor menţionate, trei sunt colegii (internat, sală de sport și clădirea școlii), două licee (două corpuri), 21 școli primare și gimnaziale (săli de sport, corpuri de clădiri, dar și entitatea în ansamblu), precum şi 15 grădiniţe.
Este adevărat, înaintea desfășurării examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova a desfăşurat 32 de acţiuni de control și activităţi de îndrumare și informare preventivă pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unitățile de învățământ. “În urma acestor acţiuni, au fost depistate 116 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, 51 dintre acestea fiind soluționate pe timpul controalelor. Pe de altă parte însă, ca urmare a neregulilor constatate, personalul ISU a aplicat un număr total de 98 de avertismente”, precizează reprezentanţii ISU Prahova.
La fel de adevărat este că, în perioada premegătoare deschiderii anului şcolar 2020-2021, până la data de 1 septembrie a.c., au obţinut autorizaţia de incendiu 131 de clădiri cu destinația de unități de învățământ.
Care este cauza pentru care, cu nici două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, cele 41 de unităţi de învăţământ nu au încă autorizaţie de securiate la incendiu? Aceeaşi ca şi în urmă cu un an: respectivele şcoli au depus la ISU Prahova documentaţia necesară, însă, fie era incompletă, fie în urma controalelor efectuate s-a stabilit că, de fapt, cele scrise în documentele pentru autorizare nu corespundeau cu realitatea de la faţa locului. Şi se aşteaptă, în continuare, remedierea situaţiilor, acolo unde este cazul, chiar cu ajutorul pompierilor.
Pe de altă parte însă, într-un comunicat al Compartimentului Informare şi Relaţii Publice al ISU “Prahova” se mai specifică: “De menţionat este faptul că deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu nu exclude riscul producerii unui incendiu, aşa cum nici lipsa acestui document administrativ nu maximizează riscul producerii. Acest aspect nu exclude necesitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, specialiștii fiind într-o continuă activitate de actualizare şi identificare a clădirilor care necesită autorizaţie de securitate la incendiu şi îndrumarea administratorilor acestora în ceea ce priveşte securitatea la incendiu”.
Aşadar, prevenirea e baza, nu o hârtie prin care să fie dat aviz de funcţionare…