Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în prezent nu este cazul să se discute despre amânarea alegerilor locale, punctând că lucrurile vor fi bine organizate la acest scrutin.
„În acest moment nu este cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Lucrurile sunt organizate, vor fi bine organizate şi altfel decât în iunie. Acum ştim mult mai bine cum să abordăm această epidemie, dar rămâne vitală abordarea fiecăruia în parte. Portul măştii, distanţarea fizică şi igiena mâinilor rămân singurele piedici între virus şi noi. Fiecare trebuie să fie conştient de acest lucru şi dacă facem toţi ce trebuie, atunci vom îngrădi răspândirea virusului. Localurile în care se va vota vor avea la dispoziţie tot ce trebuie, de la măşti de rezervă până la dezinfectanţi, circuite separate şi tot ce a mai fost pregătit. Eu sunt de părere că putem să mergem să ne exprimăm votul, dacă respectăm toate normele”, a spus şeful statului într-o conferinţă la Palatul Cotroceni, citat de Agerpres. Preşedintele Iohannis a susţinut că o prezenţă la vot ar putea afecta legitimitatea celor aleşi la alegerile locale. „Este posibil. Am avut un astfel de caz în decembrie 2016, când credibilitatea celor aleşi a fost profund afectată şi am tras până în ziua de astăzi şi tragem şi acum din cauza acelui vot şi acelui absenteism. Sper că ne este tuturor învăţătură de minte şi mergem la vot”, a afirmat şeful statului.
Pe de altă parte, el a arătat că nu sunt prevăzute noi restricţii în acest moment în contextul pandemiei de COVID-19. „Măsurile de relaxare s-au luat atunci când experţii, specialiştii epidemiologi au spus că se poate lua o măsură sau alta. Cred că România a acţionat cu suficient de multă precauţie şi cred că din ce în ce mai mulţi cetăţeni înţeleg că această precauţie nu trebuie să fi aşteptată doar de la autorităţi, ci de la fiecare în parte. Este motivul pentru care, practic, săptămânal, îi rog pe români să poarte masca, să păstreze distanţa şi să se îngrijească în special de igiena mâinilor când vin din oraş. În acest fel, noi putem să ne ducem viaţa aproape de normal, cu minime sacrificii şi putem să oprim răspândirea virusului, până când, evident, sperăm să dispunem şi de un vaccin. (…) Noi restricţii în momentul acesta nu sunt prevăzute”, a explicat preşedintele Iohannis.