(Istoria echipei de fotbal Tricolorul CFPV Ploieşti)

Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.

Începuturile… / 1921-1923

Pentru ediţia de campionat 1923 (primăvară-vară), cele 56 de grupări afiliate care s-au înscris şi au luat parte la competiţiile oficiale au fost împărţite, în premieră, în trei eşaloane valorice. Categoria I, cu două serii a câte 5 formaţii, singura reprezentantă din provincie fiind , din nou, tot Prahova Ploieşti (locul 3 în clasamentul final al seriei A). Trebuie specificat şi faptul că echipa câştigătoare a acestei categorii a participat la turneul final, alături de celelalte câştigătoare ale campionatelor regionale, care desemnau campioana ţării. Alte 21 de grupări au fost repartizate în categoria a II-a, 3 serii cu 5 echipe şi una cu 6, iar restul de grupări (25) s-au întrecut în categoria a III-a şi în campionatul de juniori. Costul foarte mare al transportului pe calea ferată, care constituia în acele vremuri principalul mijloc de locomoţie, dar şi refuzul categoric echipelor din Bucureşti de a se deplasa pentru a disputa meciuri în provincie au fost motivaţiile care au determinat comisia regională de organizare „să izoleze” echipele din teritoriu înscrise pentru campionat într-o singură serie, la categoria a doua, respectiv seria D. Această serie a fost formată din grupările: Prahova II, Romana, Colţea, Tricolorul – toate din Ploieşti şi Vârtejul din Buzău. Realitatea din aceste timpuri s-a dovedit a fi foarte grea şi a atins din plin fotbalul, cluburile noi apărute se zbăteau într-o cruntă sărăcie, iar lipsa fondurilor a dus în cele din urmă la retragerea din competiţie a mai multor echipe. Jocurile din seria provinciei s-au disputat numai în primăvara-vara anului 1923, iar în clasament formaţiile au primit „bonus pentru prezentarea la teren” câte un punct pentru fiecare partidă disputată. Vârtejul Buzău s-a retras din competiţie, cele patru echipe au disputat în continuare partidele rămase, dar unele echipe nu s-au mai prezentat la jocurile programate după ce şansele pentru calificare în „turneul de final” au fost compromise. În perioada respectivă (ediţia 1923), jocurile cu victorie la „masa verde” au fost omologate, în acest eşalon valoric, cu victorie în clasament, dar cu rezultatul de 0-0. De menţionat este şi că în acel an nu existau în Ploieşti decât două terenuri pentru practicarea sportului- Gara de Nord (care a fost primul teren-stadion din Ploieşti) şi „Arena Tricolorul”- dintre care doar arena de lângă Gara de Nord a fost omologată pentru meciuri oficiale.
Clasamentul final al acestei serii:
Regiune – Bucureşti/Provincie, Categoria II-a, Seria D, Ediţia 1923
1. Prahova II Ploieşti 8 7 1 0 13 3 20
2. Colţea Ploieşti 8 3 3 2 3 2 15
3. Tricolorul Ploieşti 8 3 2 3 7 3 13
4. Romana Ploieşti 8 3 0 5 3 11 13
5. Vârtejul Buzău 8 1 0 7 2 9 5
Primele două echipe din clasamentul final din cele patru serii au disputat un turneu final cu jocuri eliminatorii. În primul tur al „tuneului de finală”, Prahova II a eliminat formaţia Alfa Bucureşti (locul 2, în seria B), cu 1-0, iar Colţea Ploieşti a fost eliminată de Tricolorul Bucureşti (locul 1, în seria B), cu 4-1. În semifinalele competiţiei, Prahova Ploieşti a fost eliminată de Macaby Bucureşti (locul 1, în seria A), cu rezultatul de 2-1. Finala acestei categorii valorice s-a disputat între Tricolorul şi Macaby, ambele din Bucureşti, încheindu-se cu 2-1 în favoarea celor de la Tricolorul, care au devenit a doua echipă campioană la categoria a II-a, prima fiind Val Vârtej Bucureşti, la finalul ediţiei de campionat 1921/22.

„Păiajenul” şi noua arenă a Prahovei / 1923

stadion-prahova-1923Debutul jocurilor din toamna anului 1923 vine cu o ştire despre construirea unui nou stadion ce va putea găzdui jocuri de fotbal în Ploieşti. Presa timpului n-a ratat evenimentul şi a transmis despre inaugurarea acestei noi arene de sport a prahovenilor următoarele: „Vineri 21 Septembrie 1923, s’au disputat două matchuri interesante de Football Ass. pe noul stadion „Prahova”, de pe Bulevard. Primul match începe la ora 2 jumătate sub arbitrajul Domnului Mayer, între Victoria din Bucureşti şi Victoria din Ploeşti filială. Primul goal îl dau Ploeştenii, însă nu după mult timp, Victoria Bucureşti egalează pentru ca să-şi asigure victoria până la sfârşit cu 4-2. Remarc dela Victoria Bucureşti pe Rino, Leonescu şi Gabor, iar dela Ploeşti pe Albu, Jerome şi Botez”.
Acest joc a consemnat apariţia şi debutul unei alte noi formaţii ploieştene, şi anume Victoria, o echipă ce a devenit, ulterior, pepiniera de juniori a clubului Tricolorul. Altă sursă, presa locală, menţionează, mai târziu, în perioada comunistă, că la 21 octombrie 1923 a avut loc debutul acestei arene: „În ziua de 14 octombrie 1923, odată cu darea în folosinţă a parcului sportiv, pe un teren închiriat pentru cinci ani, în suprafaţă de 12.500 m.p. (situat pe locul unde astăzi se află grupul de blocuri „Haşdeu” din apropierea Gării de Sud), a avut loc matchul inaugural ce s’a disputat între echipele Prahova şi Venus Bucureşti”. În luna septembrie 1924 s-a mai inaugurat în oraş încă un teren de sport, care a şi fost omologat pentru jocuri oficiale, Gara de Nord II.

(va urma)