Violeta Stoica

Consiliul Județean Prahova va achiziționa un nou computer tomograf, de ultimă generație, destinat pacienților cu coronavirus internați la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Ploiești.
Procedura de achiziție a fost lansată deja de către autoritatea județeană, iar finanțarea va fi asigurată integral printr-un proiect cu fonduri europene promovat de către reprezentanții Consiliului Județean Prahova.
Achiziția acestui computer tomograf se realizează pentru modernizarea Spitalului Județean de Urgență, mai precis a Secției de Boli Infecțioase, insuficient dotată pentru diagnosticarea problemelor de sănătate apărute la pacienții cu coronavirus. Echipamentul medical respectiv va permite aplicarea tehnicilor utilizate în spitalele din întreaga lume, minim invazive și prin utilizarea unor metode cât mai rapide de salvare a pacienților aflați în faze critice.
De altfel, corpul medical din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean a semnalat, din nou, ieri, Direcției de Sănătate Publică Prahova suprasolicitarea personalului și a aparaturii folosită în UPU, nu numai pentru cazurile Covid-19, ci și pentru ceilalți pacienți care vin la această unitate medicală. Nu este primul semnal tras de către medicii de la UPU în această privință, pentru că reprezentanții acestei unități de primire a urgențelor au mai transmis către DSP Prahova adrese prin care solicitau luarea de măsuri urgente pentru rezolvarea problemelor apărute ca urmare a faptului că spitalele de sprijin Covid din județul Prahova nu îi sprijină prin preluarea unei părți a pacienților.
Achiziționarea computerului tomograf pentru Secția Boli Infecțioase va ajuta la descongesionarea, cel puțin parțială, a situației dificile în care se află atât pacienții, cât și medicii din UPU.
Tocmai pentru accelerarea implementării proiectului, destinat prahovenilor care sunt diagnosticați cu coronavirus și care au nevoie de efectuarea tomografiilor într-un timp foarte scurt, procedura de achiziţie a noului echipament medical se lansează cu clauză suspensivă, în vederea încadrării în timpul-limită de implementare a acestui tip de finanțare europeană. Astfel, încheierea contractului de achiziţie publică este condiţionată de aprobarea finanţării din fonduri europene nerambursabile, semnarea contractului fiind posibilă doar în aceste condiții.
Proiectul în cadrul căruia se desfăşoară această procedură de achiziţie se va depune spre finanţare în cadrul „Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19”.