Poliţia Română a demarat, la nivelul tuturor inspectoratelor judeţéne, implementarea proiectului Educaţia Rutieră – Modelarea factorului umanan prin responsabilizarea participanţílor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră.
Acesta se derulează în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2023, având ca obiectiv creșterea gradului de siguranță rutieră prin modelarea comportamentului cetățenilor și responsabilizarea lor.
Potrivit unui comunicat al MAI, „Bugetul proiectului este de 31.405.057,97 lei (din care 20.063.345,59 lei – valoare asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională, reprezentând 85% din valoarea totală eligibilă aprobată, 3.540.590,41 lei – valoare asigurată din bugetul beneficiarului, reprezentând 15% din valoarea totală eligibilă aprobată și 7.801.121,97 lei – valoarea neeligibilă inclusiv TVA).
Scopul proiectului este ca România să devină o țară sigură din punct de vedere al traficului rutier, pentru cetățenii ei și pentru cei care o tranzitează, prin prevenirea accidentelor de circulație, pentru a se putea înscrie în graficul comun stabilit de statele membre UE – de reducere a numărului de persoane decedate sau rănite grav în evenimente rutiere. Campaniile vizează conștientizarea participanților la trafic cu privire la principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave produse în ultimii ani, în România (viteza excesivă, indisciplina pietonilor, neacordarea priorității de trecere), precum și alte cauze (folosirea telefonului mobil, alcoolul, drogurile)”.