Suplimentarea personalului medical și rezolvarea problemelor spitalelor suport Covid aparţin Direcţiei de Sănătate Publică
V. Stoica
Problemele apărute la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Ploiești sunt, în mare parte, cauzate de apariția a cel puțin 50 de cazuri de pacienți suspecți Covid care se prezintă în UPU zilnic, din totalul celor aproximativ 250 de cazuri înregistrate la 24 de ore. Supraaglomerarea izolatoarelor în care sunt ținuți pacienții până la aflarea rezultatelor testelor efectuate cu aparatele Real Time PCR și insuficiența personalului din Unitatea de Primiri Urgențe sunt situațiile care ar fi putut fi rezolvate încă din luna iulie, atunci când reprezentanții Spitalului Județean au solicitat, pentru prima dată, implicarea Direcției de Sănătate Publică, a Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și a Ministerului Sănătății.
Toate aceste apeluri, inclusiv acela de rezolvare a problemei transferului pacienților din izolatorul de la UPU către spitalele suport Covid, au rămas însă fără rezultat, deciziile putând fi luate la nivel de DSP Prahova sau al Ministerului Sănătății.
Ieri, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a susținut o conferință de presă împreună cu managerul Spitalului Județean, Marius Niculescu, în cadrul căreia cei doi au explicat situația.
Din punctul de vedere al aparaturii medicale, Bogdan Toader a anunțat că pe fondurile Consiliului Județean Prahova sunt achiziționate alte două aparate RT-PCR, care vor reduce timpul de așteptare a rezultatelor pentru pacienții care se prezintă în UPU, acesta mai precizând și că se află în procedură de achiziție și computerul tomograf pentru Secția Boli Infecțioase, precum și paturi ATI, ventilatoare și alte echipamente medicale destinate pacienților Covid.
“Este de neconceput cum la nivelul Direcției de Sănătate Publică încă se vorbește despre încercarea de a găsi soluții pentru descongestionarea aglomerării de la Spitalul Județean de Urgență, este imposibil ca, în situația actuală, toată lumea să se bazeze exclusiv pe Spitalul Județean de Urgență pentru rezolvarea atât a cazurilor Covid, cât și a celor non-Covid! Trebuie detașați medici din alte spitale pentru a veni în ajutorul celor de la Spitalul Județean, iar faptul că la Direcția de Sănătate Publică am ajuns deja la al patrulea director de la începutul pandemiei nu poate decât să creeze o și mai mare problemă. Avem specialiști care trebuie să găsească soluții, pentru că aici vorbim despre circuite clare între spitale, astfel încât să venim în ajutorul medicilor de la Unitatea de Primiri Urgențe”, a precizat Bogdan Toader.
Situația rămâne critică la Unitatea de Primiri Urgențe, iar președintele Consiliului Județean Prahova a făcut din nou apel la Raed Arafat și la ministrul Sănătății să soluționeze toate cele semnalate încă din luna iulie, astfel încât și personalul medical, cât și pacienții să nu mai sufere din cauza incapacității unora de a crea circuite medicale clare.