Violeta Stoica

84 de persoane au fost confirmate de marți până ieri cu SARS-CoV-2 în județul Prahova, din toate categoriile de vârstă.
Grav este că Direcția de Sănătate Publică Prahova a identificat un focar la dispeceratul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Prahova, unde șapte persoane, dintr-un efectiv de 20, au fost confirmate cu noul coronavirus. Ca urmare a acestui lucru, activitatea a fost reorganizată cu angajați din rândul personalului operativ, dar și cu sprijin de resurse umane din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova.
Și situația de la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza s-a agravat, pentru că numărul elevilor confirmați cu noul coronavirus a ajuns la 11 elevi (patru – clasa a IX-a, doi – clasa a X-a, patru – clasa a XI-a, unu – clasa a XII-a). Ultimii patru liceeni confirmați cu SARS-CoV-2 vor fi evaluați de un medic pediatru de la Spitalul Municipal Câmpina, iar în funcție de starea de sănătate vor fi izolați în spital sau în internatul Colegiului Militar, separat de ceilalți colegi.
În urma depistării cazurilor de infectare, consiliul de conducere al instituției a propus trecerea de la scenariul 1 (față-n față) la scenariul 3 (exclusiv online), decizie avizată de Inspectorarul Școlar Județean Prahova și Direcția de Sănătate Publică Prahova și aprobată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova.
Elevii confirmați ca infectați cu SARS-CoV-2, precum și cei aflați în carantină, au acces la cursuri în format online. În instituție se efectuează, zilnic, curățenia și aerisirea claselor/sălilor; dezinfecția curentă și terminală a spațiilor din colegiu, respectiv clase, săli, holuri, toalete.
Pe de altă parte, de ieri, Spitalul de Pneumoftiziologie Drajna a preluat spre evaluare și tratament bolnavi infectați cu coronavirus. 19 dintre paturile din această unitate medicală sunt alocate pacienților confirmați cu Covid 19.
Aceasta este o veste bună în situația actuală pentru că, dintre cele 378 de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, 253 sunt ocupate. Însă, la Terapie Intensivă mai era ieri doar un loc liber destinat bolnavilor cu SARS-CoV-2.