N. Dumitrescu

Deși de la o zi la alta se speră ca situația în ceea ce privește îmbolnăvirea cu coronavirus să fie mai puțin gravă, datele oficiale risipesc aceste speranțe, în contextul în care și ieri, ca și acum două zile, Prahova s-a menținut în topul județelor cu noi cazuri de îmbolnăvire, respectiv 110 persoane. Mai mult, distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, din totalul de 605 de persoane care au fost reconfirmate pozitiv, cele mai multe – 50 – au fost tot din județul nostru. Astfel, de la începutul epidemiei, la nivelul județului au fost confirmate ca infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 2.483 de persoane. Conform informațiilor furnizate de DSP Prahova, potrivit Instituției Prefectului Prahova, în ultimele 24 de ore au mai fost raportate două noi focare. Unul dintre ele este la nivelul unei subunități din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, aici fiind confirmate, în total, opt cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Încă de la depistarea primului caz, la începutul acestei săptămâni, a fost dispusă de urgență dezinfectarea spațiilor de lucru și a mijloacelor auto, în cadrul respectivei subunități, dar activitatea nu a fost afectată, fiind acoperită de alți angajați la IJP Prahova. Al doilea focar a fost identificat la un agent economic, unde 20 de salariați dintre cei 38 testați au fost descoperiți ca fiind infectați. Aceștia fac parte din două linii de producție și nu au avut contact cu ceilalți 130 de salariați ai unității respective, ca măsuri fiind dispuse dezinfecția societății și reorganizarea activității. Potrivit ultimelor raportări, în spitalele din județ, unde sunt tratați bolnavi COVID-19, în secțiile de Terapie Intensivă, ieri erau internați 25 de pacienți, dintre care 14 erau ventilați, numărul total al deceselor din cauza complicațiilor aduse de îmbolnăvirea cu noul virus ajungând la 99, ultimele decese raportate fiind în cazul a doi bărbați, de 68 și 75 de ani, și al unei femei, de 74 de ani.
Numărul de teste realizat în județ, de la începutul epidemiei și până în prezent, este de 15.369, în acestea nefiind incluse cele efectuate la cerere de către angajatori și persoanele care fac astfel de verificări pentru a merge în vacanțe în acele țări care solicită un astfel de test, conform centralizării DSP Prahova. De la intrarea în vigoare a legislației privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, la nivelul județului Prahova, Direcția de Sănătate Publică a emis 168 decizii de izolare și 1.410 decizii de carantină.
De adăugat că, ieri, și Primăria Sinaia a făcut public faptul că a solicitat demararea, la nivelul instituției, a unei anchete epidemiologice de către Direcția de Sănătate Publică Prahova, în urma diagnosticării pozitive cu virusul SARS-CoV-2 a unui angajat întors de curând din concediul de odihnă, care are domiciliul în Bușteni. S-a precizat că s-a luat măsura izolării la domiciliu a persoanei respective, cât și a acelora cu care aceasta a intrat în contact direct. Ca măsură de prevenție, ieri a fost suspendată activitatea de relații cu publicul în cadrul primăriei, pentru a se putea desfășura dezinfectarea tuturor spațiilor, activitatea urmând să fie reluată luni, 10 august. Reprezentanții Primăriei Sinaia au mai menționat că de săptămâna trecută a fost intensificată dezinfectarea spațiilor publice de pe raza orașului, iar ieri seară a fost demarată dezinfectarea străzilor cu tunul de zăpadă, transformat în nebulizator.