• Leul se va deprecia • Şomajul va creşte

Cursul mediu al leului pentru finalul lunii ianuarie 2021 este de 4,9 lei/euro, iar în iulie anul viitor ar putea fi de 4,95 lei/euro, arată cel mai recent sondaj al Asociației CFA România, făcut printre cei 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst, potrivit Hotnews. Cei mai mulți analiști CFA consideră că impactul pandemiei va dura până în vara anului viitor. Deficitul bugetar pentru acest an e estimat la 8,3%.Creșterea economică pe 2020 ar putea rămâne în teritoriu negativ, la -4,4%, iar șomajul ar putea urca la 7%. Schimbările de comportament al consumatorului (atât în privința tipului de muncă, cât și în ce privește călătoriile etc.) vor fi de lungă durată, unii analiști mizând pe permanentizarea acestor schimbări. De asemenea, cei mai mulți spun că sectoarele afectate vor avea nevoie de o perioadă lungă pentru a se recupera. De asemenea, puțini sunt analiștii care confirmă forma de ”V” a recuperării economiei, invocată de autorități.Membri ai Asociaţiei CFA România lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă, sectorul public, instituţii de învăţământ etc.
În luna iulie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut faţă de luna anterioara cu 3,8 puncte până la valoarea de 30,3 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 17,9 puncte). Această evoluţie a fost determinată de ambele componente ale Indicatorului.
Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut, faţă de luna anterioară cu 2,2 puncte, până la valoarea de 19,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 36,5 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut în luna iunie cu 4,6 puncte până la valoarea de 35,6 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 8,6 puncte).
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9022, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9582 (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1500).
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2021/august 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,70%.