Nicoleta Dumitrescu
Având în vedere că efectele pandemiei s-au resimţit şi încă se mai resimt în domeniul turismului, cei din domeniul HORECA pierzând aproape șirul pagubelor calculate din cauza sistării activității, reprezentanții autorităților locale de pe Valea Prahovei au considerat că este cazul să tragă un nou semnal de alarmă pe această temă. Astfel, pe 5 august, în cea mai cunoscută stațiune turistică din județul Prahova, cunoscută drept ”Perla Carpaților” – Sinaia, a avut loc o întâlnire de lucru pe care organizatorii au catalogat-o drept prima de acest gen organizată în România de la declararea stării de urgență, în același loc – acțiunea fiind desfășurată în grădina uneia dintre atracțiile turistice ale stațiunii, Casino Sinaia – fiind prezenți atât cei care sunt proprietari de hoteluri și restaurante, dar și reprezentanți ai instituțiilor de control, inclusiv de la ANPC, ANAF, Poliție, Jandarmerie, ISU, ITM. Reuniunea a avut loc la inițiativa primarului orașului Sinaia, alături fiindu-i și primarul din Azuga, cu statutul de invitat fiind prezent și prefectul județului Prahova. Având ca temă principală identificarea de soluții care să ducă la deblocarea activităților economice din Sinaia, întâlnirea s-a dovedit a fi o oportunitate pentru cei aproape 40 de reprezentanți prezenți din domeniul HORECA să transmită, în mod direct, oficialităţilor cu ce probleme se confruntă. Astfel, s-a precizat faptul că reprezentanții din turism au nevoie de sprijin și de un parteneriat real din partea autorităților ca să fie depășită cu bine această perioadă dificilă, mai ales în contextul în care ar trebui să se pună stop practicilor ”controalelor în forță” care încă mai persistă, în ciuda crizei create de pandemie. Pe lângă necesitatea redeschiderii restaurantelor, cei prezenți au semnalat și alte probleme cu care se confruntă, respectiv atât lipsa unei proceduri unitare în ceea ce privește măsurile stabilite în domeniul turistic, cât și prezența animalelor sălbatice, în mod special a urșilor, în zonele populate. De menționat că, întâmplător sau nu, reuniunea de la Sinaia a avut loc în aceeași zi în care agenţiile de turism din România, prin intermediul unei scrisori deschise adresate premierului, au solicitat intervenţia statului în găsirea cât mai rapidă de soluții pentru relansarea activităţii turistice.
În grădina Centrului de Conferinţe Casino Sinaia s-au reunit, alături de Vlad Oprea – primarul oraşului Sinaia, George Barbu – primarul oraşului Azuga, Cristian Ionescu – prefectul judeţului Prahova, Eduard Cozminschi – preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Vasile Cismaru – reprezentant al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, colonel Liviu Coman – inspector șef Jandarmeria Prahova, colonel Mihai Drăgan – inspector șef ISU Prahova, comisar Marius Iorga – șeful Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova, Dumitra Ionescu – inspector șef ITM Prahova, dr. Anca Nicoleta Dițu – reprezentant al Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova și 40 de reprezentanţi din domeniul HORECA din Sinaia şi Azuga. Potrivit organizatorilor, evenimentul – considerat a fi primul de acest gen de la nivel național de la declararea stării de urgență – a avut ca temă principală rezolvarea problemelor cu care se confruntă cei din domeniul turismului. În calitate de inițiator al acestui eveniment, primarul orașului Sinaia a ținut să tragă, astfel, un semnal de alarmă, atât asupra problemelor cu care se confruntă orașul pe care îl conduce, cât și operatorii de turism, în general. „Sinaia este cea mai sigură staţiune din România în acest context epidemiologic şi este extrem de important să avem cadrul legislativ şi susţinerea instituţiilor abilitate pentru redresarea industriei turismului. Profit de această ocazie pentru a ruga inspectorii care vin în control să se focuseze în principal pe îndrumare şi informare. Nu este normal să vedem prin oraş sâmbăta, duminica, echipe mixte de 10-15 inspectori cu atribuţii de control desfăşurând la ore de vârf verificări. Agenţii economici sinăieni nu sunt infractori! Înţelegeţi că în momentul în care pătrundeţi în forţă, pur şi simplu se sistează toată activitatea, iar clienţii părăsesc locaţia. Avem nevoie de sprijin şi de un parteneriat real pentru a depăşi această criză. Totodată, mă aştept să aplicaţi sancţiuni şi consumatorilor care nu respectă regulile de prevenţie şi protecţie pentru a ne proteja staţiunea. Având în vedere oportunităţile de finanţare din fonduri europene, anunţate de Guvernul României, pentru sectorul HORECA, în valoare de 350 de milioane de euro, rog agenţii economici să atragă aceşti bani în oraş. Primăria oraşului Sinaia va oferi sprijin şi consultanţă gratuită de specialitate tuturor acelora care doresc să depună proiecte. Din cauza situaţiei economice din ultimele 6 luni, veniturile bugetului local au scăzut cu 60% şi nu ne permitem reducerea impozitelor şi taxelor locale, deoarece rămânem fără sumele necesare acoperirii contribuţiei de 2% pentru cele 10 proiecte europene contractate. În schimb, vom intensifica foarte mult campaniile de promovare a staţiunii şi vom oferi gratuit spaţii pentru organizarea de către agenţii economici de evenimente”, a declarat primarul Vlad Oprea. La rândul lor, și reprezentanții HORECA prezenți la această întâlnire au detaliat problemele cu care se confruntă, și aceștia sesizând faptul că implicarea autorităților se limitează, de cele mai multe ori, doar la controale excesive, urmate de sancţiuni. Pe de altă parte, aceștia au reclamat lipsa atât a unei proceduri unitare elaborate în baza tuturor măsurilor şi hotărârilor luate la nivel naţional pentru domeniul turismului, cât și a cadrului legislativ în ceea ce priveşte înmulţirea excesivă a urșilor, care au coborât în intravilanul oraşelor turistice. Nu în ultimul rând, au ridicat problema limitării programului de funcționare a teraselor, făcându-se apel, din nou, la necesitatea redeschiderii restaurantelor.
Prezent la eveniment, prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, a ținut să declare: ”Încep prin a spune că suntem oameni şi ne interesează problemele dumneavoastră, că îmi doresc să aveţi mai multă încredere în noi, ca autorităţi, şi să ne consideraţi parteneri. Ştiu că ultimele şase luni au fost o provocare pentru domeniul HORECA şi că vă confruntaţi cu multiple probleme şi incertitudini, cum ar fi faptul că restaurantele sunt în continuare închise şi că vă este afectată activitatea din cauza unor cazuri izolate de agenţi economici care nu au respectat măsurile de protecţie şi prevenţie împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2. Ca urmare a solicitărilor primite de la dumneavoastră, Instituţia Prefectului va realiza un catalog al tuturor măsurilor adoptate în ultimele luni. Vom încerca să le diferenţiem în funcţie de capacitatea unităţii de cazare / alimentaţie publică, dar şi să oferim soluţii viabile şi practice.”
Având în vedere cele declarate de către prefectul județului, cât și prezența reprezentanților celorlalte instituții ale statului, organizatorii evenimentului de la Sinaia speră ca semnalele trase să nu rămână fără ecou, iar problemele semnalate să-și găsească mai repede rezolvarea, astfel încât industria turismului să-și revină.
De adăugat și faptul că, în ziua organizării evenimentului în cea mai cunoscută stațiune de pe Valea Prahovei, prin intermediul unei scrisori deschise transmise premierului Ludovic Orban, agenţiile de turism din România au apelat, din nou, la intervenţia statului pentru găsirea unor soluţii viabile pe termen scurt şi mediu, în perspectiva relansării activităţii turistice și a vacanțelor dorite de români.
Potrivit acestora, odată cu apariţia epidemiei de coronavirus şi cu instituirea măsurilor de siguranţă sanitară, activitatea din domeniul turismului a încetat aproape complet, fără să mai producă niciun fel de venituri, această stare de fapt producând efecte negative în lanţ atât la nivelul turiştilor, cât şi asupra celor peste 10.000 de angajaţi din agenţiile de turism. Prin urmare, se mai arată în scrisoarea deschisă transmisă șefului Guvernului, este nevoie ca operatorii de turism din România să fie susţinuţi pentru a face faţă acestor probleme, deoarece, potrivit acestora, efectele devastatoare ale crizei resimţite la nivelul industriei turismului se răsfrâng asupra întregului lanţ de furnizori dependenţi de activitatea turistică, aşa cum sunt operatorii aerieni, operatorii de transporturi terestre ori întreaga industrie HORECA.