N.Dumitrescu

Venirea pandemiei a reprezentat, și încă mai reprezintă, pentru instituțiile care au ca principală activitate relația cu publicul, o adevărată provocare, de la o zi la alta fiind necesare aplicarea, dar mai ales respectarea, inclusiv de către propriii angajați, de reguli și măsuri care au ca principal scop siguranța din punct de vedere sanitar. Un exemplu în acest sens este Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, a cărei conducere a anunțat că, la una dintre secțiile sale din județ – Muzeul Sării din Slănic – recent au fost realizate lucrări administrative ce au vizat atât îmbunătățirea aspectului fizic al acestei instituții de cultură, cât și în ceea ce privește confortul și siguranța vizitatorilor. ”La secția Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova din Slănic – Muzeul Sării, vă reamintim că puteți să experimentați o călătorie virtuală în mina de sare, prin intermediul aplicației realității virtuale, cu respectarea tuturor regulilor și normelor de siguranță privind răspândirea virusului SARS CoV-2. Vă așteptăm să ne vizitați cu plăcere !”, se arată într-un anunț al Muzeului de Științele Naturii Prahova.
Muzeul Sării este amenajat în centrul staţiunii, foarte aproape de Salină şi de celebrul Munte de sare de la Slănic, în Casa Cămărăşiei, monument istoric şi de arhitectură din secolul al XVIII-lea. Muzeul prezintă importanţa acestui mineral pentru viaţa şi activităţile omului, influenţa biologică a acestuia asupra organismului uman, aspecte semnificative din istoria exploatării şi prelucrării sării, precum şi particularităţile mediului natural din zonă, inclusiv unele specii rare de plante halofile (n.n. – plante de sărătură). Din data de 15 martie 2018, acest muzeu şi-a îmbogăţit expoziţia permanentă cu o călătorie virtuală în minele de sare de la sfârşit de secol XVIII, aceasta fiind posibilă cu ajutorul unor ochelari de tip ”Realitate Virtuală (VR)”, prin intermediul cărora turiştii – aşezaţi într-un vagonet cu patru locuri, automatizat electronic – pătrund într-o mină de sare, ba chiar pot coborî printre mineri, urmărind cum este extrasă sarea, în mod rudimentar la începuturi, până la metodele moderne de astăzi, în timp ce sunt mişcaţi de vehiculul care merge pe şine, pe drumul şerpuit, plin de surprize şi efecte speciale. Călătoria virtuală durează puţin peste foto-muzeu-slanic-2patru minute și treizeci de secunde, turiştii fiind aşezaţi într-un vagonet similar cu acela care minerii de altădată intrau în salină. Această ”călătorie”, chiar dacă este una virtuală, reprezintă o experienţă intensă, unică într-un muzeu din România, pe care reprezentanții muzeului îi îndeamnă pe vizitatori să o trăiască individual, întrucât este foarte greu de descris în cuvinte, conceptul de călătorie virtuală într-o mină de sare fiind unic la nivel național. Pe de altă parte, la etaj, vizitatorii vor putea accesa și o masă interactivă, realizată pe baza tehnologiei Realităţii Adăugate şi kinetice, unde, pe lângă informaţiile despre sare, sunt prezentate unelte şi materiale folosite în extragerea acesteia.
Programul de vizitare al muzeului este de marţi până duminică, între orele 9,00-19,00 (perioada 1 mai – 30 sepembrie), și între orele 9.00-17.00 (perioada 1 octombrie-30 aprilie), luni fiind închis. Pauzele de aerisire și pentru dezinfecție sunt între orele 12.00-12.30 și 15.30 – 16.00. Taxele de vizitare sunt : 6 lei/persoană, individual; 4 lei/persoană, grup organizat(minimum 10 persoane) sau copii, studenți, militari, taxa pentru călătoria virtuală în mină fiind de 5 lei/persoană. Beneficiază de gratuitate persoanele defavorizate, persoanele cu dizabilități, copiii cu vârsta până la 3 ani, copiii din centrele de plasament, persoanele din rețeaua muzeală și cei care posedă legitimații ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor).