N. Dumitrescu

Dintre cei peste 3 milioane de copii beneficiari de alocație de stat la nivel național, ai căror părinți așteaptă de la politicieni un răspuns concret în ceea ce privește cu cât și de când vor primi promisele majorări, o bună parte sunt și din Prahova. Potrivit datelor primite de la conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Prahova, la finalul lunii iulie, în județ era înregistrat un număr de 119.758 de beneficiari ai alocației pentru copii, dintre aceștia în mediul rural fiind peste 68.000. Din numărul total menționat, cei mai mulți erau din municipiul Ploiești – 32.887 de copii, la Câmpina fiind 4.403 beneficiari, la Mizil – 3.130, la Baicoi – 2.681. Multe dintre familiile prahovenilor au mai mult de doi copii, ba, în localitațile Drăgănești, Lipănești și Târgșoru Vechi sunt înregistrate familii cu un numar mai mare de… 9 copii! Numai că, potrivit realității de la noi, cei mici se pare că mai au ceva de așteptat în privința mult promiselor majorări ale alocațiilor. Și asta deoarece, pe lângă nenumăratele crize pe care le-a generat pandemia de coronavirus, cea mai vizibilă fiind cea economică, în România sunt prinse la jumătate și anumite categorii de persoane, un exemplu fiind cel al copiilor, impactul dintre numărul din ce în ce mai mare de îmbolnăviri cu noul virus și apropierea alegerilor locale spulberând promisiunea de dublare a alocațiilor, motivul invocat fiind acela că nu sunt bani.
Pe 31 iulie, Ministerul Muncii anunța, prin intermediul unui comunicat de presă, că Guvernul a aprobat dublarea etapizată a alocațiilor de stat pentru copii, prima majorare, cu 20%, aferentă lunii august, fiind preconizată să fie făcută în septembrie, iar pentru perioada 2021-2022 erau prevăzute câte două majorări pe an, în lunile ianuarie și iulie, toate majorările urmând să fie făcute din oficiu.
Numai că, în această săptămână, mai exact pe 19 august, Camera Deputaților – în calitate de for decizional – a respins Ordonanța de Urgență a Guvernului care prevedea că alocațiile copiilor erau majorate cu 20% începând cu 1 august. În condițiile în care această ordonanță a fost respinsă și de Senat, creșterea menționată se suspendă și intră în vigoare legea adoptată deja de Parlament, prin care alocațiile pentru copii se dublează. Cu puțin timp înainte de respingerea ordonanței guvernamentale, șeful statului declara, într-o conferință de presă, că „nu pot fi împărțiți banii care nu există acum în buget”, criticându-i pe cei care au respins actul normativ, deși aceștia știau de situația financiară dificilă, generată de pandemia de coronavirus.
Proiectul de lege pentru respingerea OUG 123/2020, care prevedea ca alocațiile să fie dublate în cinci etape, trebuie să primească și semnătura președintelui țării și apoi să fie publicat în Monitorul Oficial. Ce urmează să se întâmple de acum încolo cu alocațiile copiilor – dacă vor fi dublate, așa cum s-a stabilit inițial, sau dacă actualul Guvern mai găsește ceva resurse pentru a mai adăuga câteva procente la cele deja luate în calcul, e greu de presupus! Însă, având în vedere faptul că mai este un pic și urmează să înceapă și campania electorală pentru alegerile locale, nu este exclus ca politicienii să o ia, din nou, de la capăt, cei care au de suferit fiind însă tot copiii!