N.Dumitrescu

Începând de ieri, până pe data de 27 august, la Ploiești se desfășoară Festivalul artelor ”Nichita la Echinocțiu”, organizat de Centrul Județean de Cultură Prahova. Manifestare cunoscută în spațiul cultural prahovean, această nouă ediție, a XV-a, ar fi trebuit să aibă loc în luna martie, când de regulă au loc manifestările tradiționale dedicate poetului Nichita Stănescu, însă, pentru că din cauza pandemiei în perioada respectivă s-a intrat în starea de urgență, festivalul s-a amânat. De altfel, deși această manifestare s-a reprogramat la sfârșit de august, desfășurarea ei a fost gândită doar pentru trei zile, cu respectarea măsurilor sanitare. Ca şi la ediţiile precedente, Centrul Dramatic Mythos din cadrul Centrului Județean de Cultură Prahova a propus un program în care spectacolele, expozițiile, atelierele de creație și proiecţiile de film au rolul de a apropia tânăra generație de valori ale spiritualității românești. Astfel, dacă ieri seară au fost programate, la Salonul Orion – vernisajul expoziției de eseu fotografic „24 de elegii”, în curtea interioară a Palatului Culturii – Gala tânărului actor, participanți fiind elevii claselor de actorie ale Școlii Populare de Artă Ploieșt, dar și un recital poetic din creația lui Nichita Stănescu, și în următoarele două zile manifestările vor purta amprenta ”Îngerului blond”. Concret, astăzi, în curtea interioară a Palatului Culturii, la ora 17.00, va avea loc atelierul de creație literară ”Geometria unui sentiment”, iar la ora 19.00 – colocviul interdisciplinar „Cât mai contează azi ce citim, ce vedem, ce auzim?”, în cadrul căruia va fi deschisă expoziția de pictură „Minima theatralia și alte povestiri” a regizorului Mihai Vasile, continuată cu dialoguri și comentarii și asupra cărții recent apărute „Cealaltă parte a umbrei. Fals tratat de antropologie teatrală”, semnată tot de acesta. Mâine, tot în curtea interioară, la ora 17.00, este programat atelierul de creație teatrală ”Minima theatralia”, susținut de regizorul Mihai Vasile, pentru ca apoi, la ora 19.00, să aibă loc proiecția filmului „Măreția frigului” după spectacolul cu același titlu de Nichita Stănescu, creație a Studioului de film al Teatrului Equinox (2012).
De menționat că Festivalul artelor „Nichita la echinocțiu” este continuatorul, într-un fel mai nou, mai diversificat, mai modern, al manifestării culturale „Zilele poeziei românești”, care a fost înființată ca un omagiu, de un grup de intelectuali, la un an de la moartea poetului (13 decembrie 1984). Manifestarea a fost organizată în cadrul Centrului Județean de Cultură Prahova, la inițiativa Teatrului Equinox, de prof. Mihai Vasile – regizor, care a înfiinţat acest teatru la data 21 septembrie 1980. Acest teatru s-a dorit a fi un spaţiu de interferenţă a artelor şi o şcoală artistică de avangardă, reușind ca timp de peste trei decenii să fie cel mai animat centru cultural al municipiului Ploieşti. Astfel, având o vastă experiență în organizarea diferitelor manifestări cultural-artistice, Teatrul Equinox, din anul 2006, s-a ocupat și cu organizarea acestui festival, până în anul 2013 când s-a transformat în Centrul Dramatic Mythos, astfel că ultimele ediții, începând cu anul 2014, au fost organizate de acesta, în cadrul programelor culturale ale Centrului Județean de Cultură Prahova.
La atelierele din cadrul festivalului se înscriu în medie 60 de tineri din Ploiești și alte localități din județ. De altfel, festivalul se adresează tuturor categoriilor de persoane, indiferent de vârstă, care au acces gratuit la toate manifestările și primesc, tot gratuit, toate publicațiile ce se lansează în cadrul festivalului.