F.T.

Cum  este descrisă o intervenţie a pompierilor militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Şerban  Cantacuzino” Prahova într-un comunicat de presă? În felul următor: „În urma unui apel primit prin sistemul unic 112, echipajele de pompieri au fost mobilizate în localitatea Cheia, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de vacanță. În momentul  sosirii acestora  la locul evenimentului, incendiul se manifesta violent și generalizat la întreaga locuință de tip P+2, pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătraţi. Forţele de intervenţie au acționat cu autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului aproximativ  şase ore  (…), salvatorii reușind să salveze locuințele din apropiere, dar și pădurea”.
Şase ore  de luptă cu flăcările,  în noaptea de miercuri spre joi.  Au mai fost şi altele  de acest gen, în ultimele săptămâni şi luni de  la începutul anului.  Fie  în miezul zilei, fie  în zori.
Şi, ce este mai îngrijorător,  numărul intervenţiilor  pompierilor a crescut  – cel puţin în primele şase luni ale anului în curs –  comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu peste 14 la sută !
Potrivit unui comunicat de presă al  ISU  „Şerban Cantacuzino”  Prahova, la nivelul instituţiei,  în perioada 1 ianuarie – 30 iunie a.c.,  au fost înregistrate 21.122  de solicitări,   prin  intermediul Numărului Unic „112”.  Cum  scriam,  în creştere cu peste 14 la sută,  comparativ  cu   primul semestru al anului trecut.
În acest context, reprezentanţii  pompierilor prahoveni  precizează faptul că în respectiva perioadă de şase luni  au crescut şi numărul arderilor necontrolate, dar  şi cel  al incendiilor la imobile sau diferite obiective,  precum şi al  accidentelor rutiere sau al cazurilor în care  diferite persoane au avut nevoie de acordare de prim ajutor.
La acest  ultim capitol (  acordarea de prim – ajutor),   în semestrul întâi al anului curent,  personalul medical  de pe ambulanţele  SMURD a  fost  solicitat  în  5.134 de cazuri, cele mai multe dintre ele  înregistrându-se  în cazul  accidentelor  rutiere  ( peste 4000 !).
Arderile necontrolate au reprezentat, de asemenea, în perioada   1 ianuarie – 30 iunie, o mobilizare  importantă a personalului de pe autospeciale, fiind înregistrate  peste 600 astfel de evenimente, în urma cărora au fost pârjolite zeci de hecare aparținând unităţilor administrativ – teritoriale prahovene.  Şi asta cu toate avertismentele  reprezentanţilor ISU Prahova – repetate, sistematic –  de a fi luate   minime măsuri pentru  împiedicarea  unor  astfel de  incidente.
Cum scriam, creştere cu 14 la sută a intervenţiilor  pompierilor prahoveni  în  primul semestru al anului curent.
Mobilizări  de forţe importante  –  mai ales la sfârşit de săptămână – ,  când sute de angajaţi ai ISU au  stat „cu arma la picior”  24 de ore din 24.
Şi  când te gândeşti că  doar cu atât –  cu un minimum de  atenţie – , această creştere de 14 la sută  (  care incude, dincolo de procent, familii rămase fără un acoperiş deasupra capului,  persoane  rămase cu sechele pe viaţă în urma accidentelor rutiere  etc  ar putea şi pot fi  evitate dacă  suntem un pic, doar un pic mai prevăzători…