Muzeul Copiilor, având 110 încăperi, structurate pe secţiuni tematice, a fost inaugurat marţi de către primarul general, Gabriela Firea, potrivit Agerpres. Situat pe Bulevardul Decebal nr. 11, muzeul va putea fi vizitat în mod gratuit până la finele anului. Muzeul acoperă domenii precum tehnologie, geografie, istorie, artă şi cultură, având 25 de expoziţii interactive permanente, din toate domeniile. „Ne-am dorit ca aici copiii să poată vedea cu ochii lor, prin intermediul realităţii virtuale sau în mini-laboratoare tematice, ce înseamnă de fapt ştiinţa: braţe robotice, holograme, imprimante 3D, simulatoare de submarin sau rachetă; la anatomie pot vedea cum arată un bloc operator în miniatură şi pot experimenta proceduri medicale sau pot acorda primul ajutor; pot face o călătorie virtuală prin corpul uman; se pot plimba prin spaţiul cosmic sau prin mediul subacvatic sau se pot plimba printr-o grădină botanică sau o grădină zoologică virtuală. Există şi o zonă de gaming, un studio radio şi tv, laborator de creaţie grafică şi multe alte surprize”, a precizat Gabriela Firea. Muzeul are o capacitate de 350 de locuri, dar că în contextul pandemiei va fi permis accesul simultan pentru doar 100 de vizitatori.
Muzeul se adresează copiilor cu vârste între 4-18 ani din Capitală, dar şi din ţară. Până la finele anului, intrarea va fi gratuită. Potrivit Primăriei Capitalei, pentru siguranţa vizitatorilor şi angajaţilor, se vor realiza igienizări şi dezinfectări periodice, se vor asigura atât angajaţilor, cât şi vizitatorilor substanţe dezinfectante, măşti şi mănuşi. „De asemenea, spaţiul muzeal a fost dotat cu peste 40 de lămpi de sterilizare, purificare şi ozonificare a aerului, care funcţionează periodic şi care sunt amplasate în zonele de vizitare”, a informat PMB.Programul de vizitare: marţi – duminică, între orele 10,00-18,00. Înscrierile se pot realiza online pe platforma www.pmb.ro sau site-ul www.proedus.ro.
Acesta cuprinde: Secţiunea ştiinţe: expoziţii digitale sau instalaţii interactive de explorare a mediului înconjurător; mini-laborator de experimente ale unor fenomene chimice şi fizice; Secţiunea geografie: Harta interactivă a României – spaţiu de jocuri de cultură generală, dezvoltare sustenabilă, planetariu şi astronomie;Secţiunea istoria oraşului: Expoziţie fotografică şi interactivă – Bucureştiul de ieri şi de azi;Secţiunea tehnologie şi inovaţie: Instalaţii luminoase interactive pentru copii, Realitate Virtuală şi Robotică;Secţiunea gastronomie: Spaţiu gastronomic creat ca o bucătărie a copiilor, complet utilată – unde se pot organiza ateliere de gătit sau nutriţie pentru părinţi şi copii şi unde cei mici pot învăţa despre alimente şi despre mâncatul sănătos; Secţiunea artă şi cultură, cu expoziţii de costume de teatru, istoria filmului şi a fotografiei, creaţie grafică, ateliere de desen, teatru, scriere creativă şi chiar un mini-studio de radio-tv pentru înregistrări şi transmisiuni live.