Violeta Stoica

Cercetătorul român Basarab Nicolescu a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2020 de opt universități și personalități din diferite țări! Renumitul cercetător, fizician cunoscut în întreaga lume științifică pentru teoriile sale, s-a născut la Ploiești, în anul 1942, și a absolvit Liceul “I.L. Caragiale” ca șef de promoție, în anul 1960. Însă, înainte de finalizarea studiilor liceale, Basarab Nicolescu a obținut, în anul 1959, medalia de aur la prima Olimpiadă Internațională de Matematică. A absolvit și Facultatea de Fizică a Universității București, cum altfel?, ca șef de promoție! Imediat după aceea, a rămas în facultatea abia terminată, în calitate de profesor asistent.
Viața i-a condus pașii în Franța, unde a intrat în echipa selectă a Centrului Național de Cercetări Științifice, iar în 1976 a primit cetățenia franceză. Este membru de onoare al Academiei Române din 2001. Fizician teoretician la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Universitatea Paris VI, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Titlurile pe care le deține doctorul în fizică născut la Ploiești sunt cuprinse pe nenumărate pagini, având în vedere recunoașterea internațională a profesorului Basarab Nicolescu.
Din păcate, prea puțin cunoscut în România, Basarab Nicolescu este una dintre cele mai importante personalități contemporane ale țării noastre. Cercetător recunoscut în întreaga lume, în special pentru Odderon, Basarab Nicolescu este autorul unui concept științific inventat în 1973, o teorie a sa confirmată abia după 45 de ani de către cercetătorii de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară).
Anunțul despre nominalizarea sa la Premiul Nobel pentru Pace a fost făcut de un alt cercetător de marcă al României – Magda Stavinschi, apropiată a profesorului Nicolescu, cetățean de onoare al orașului său natal, Ploiești, începând din anul 2004.