Nicoleta Dumitrescu

 

Deși se preconiza că noului virus n-o să-i prea placă vara, temperaturile ridicate fiind favorabile unei mai bune gestionări în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri, iată că teoriile, din nou, n-au făcut față situațiilor practice din teren. Dată fiind relaxarea pe toate planurile, contaminarea cu coronavirus parcă a explodat și în România, asta în ciuda scepticismului și a conspirațiilor care pretind că pandemia ar fi de fapt o invenție, un soi ciudat de teorie contagioasă care parcă este la întrecere cu covidul care se agață inclusiv de oamenii sănătoși.

Deși unii miniștri sunt de părere că n-ar trebui să luăm în seamă știri alarmiste, inclusiv pe cele ale unei prognoze potrivit căreia, în luna septembrie, la nivel național ar urma să se înregistreze un milion de infectări cu COVID-19, realitatea devine din ce în ce mai îngrijorătoare. Numărul persoanelor confirmate cu noul virus este din ce în ce mai mare, alarmant de mare, situație care a făcut ca spitalele să nu mai facă față numărului mare de îmbolnăviri.
Cum de s-a ajuns în această situație? O arată în toată spendoarea lor plajele din stațiunile estivale românești, care sunt pline ochi de turiști, ca și când doar anul acesta s-ar mai putea sta la soare iar de la anul nu. Așa că Litoralul s-a umplut de lume dornică să se relaxeze după lunile de stat în casă, mulți ignorând chiar și steagul roșu de pericol pentru înot, chiar dacă mulți se aruncau în valuri precum bolonavii în apă!
Deși inclusiv pe nisip există regula păstrării distanței de minimum 1,5 metri între prosoape, de dragul socializării nu se mai ține cont de nimic, importante fiind distracția, hotelul și marea, nu puțini fiind aceia care au declarat că-și asumă orice risc, inclusiv să se înece la…mal!
Vara și plăcerile ei sunt puse mai presus de orice, deși a venit și confirmarea faptului că unora dintre persoanele infectate le-a fost fatală externareala cerere. Oare de ce alte exemple dramatice mai este nevoie ca să se mai tempereze un pic din veselia și relaxarea care acum au luat locul liniștii străzilor pe care, în perioada stării de urgență, se auzeau doar sirenele ambulanțelor? Statisticile zilnice de la ora 13.00, cu numărul de îmbolnăviri, inclusiv de decese din cauza virusului, pot fi posibile răspunsuri. Pe de altă parte, oare chiar întâmplător au ieșit la iveală și prognozele pentru această toamnă, numai la simpla rostire părul de pe mâini ridicându-se?
Poate că nu, în contextul în care unii dintre oficiali spuneau, la începtul acestei săptămâni, că riscul ca toți mai mulți români să se îmbolnăvească este destul de mare, în condițiile în care populația nu poartă mască și nu evită zonele aglomerate. Ba, constatându-se faptul că, în cazul pandemiei de coronavirus, și în România se merge spre mai rău, din ce în ce mai mult se conturează și variantele potrivit cărora n-ar fi exclus ca în zonele cu focare de covid, dacă situația o va impune, să se pună în aplicare și unele măsuri de restricție – inclusiv de carantină – regionale sau locale.
Deși astfel de variante pesimiste nu și le dorește nimeni, nici măcar autoritățile, cei care și-au luat bilet la relaxare, cu orice preț, ar trebui să se mai uite, măcar cu coada ochiului, prin alte țări străine, unde, tot din cauza numărului mare de cazuri de îmbolnăviri, s-a revenit la restricțiile din primăvară.
Pe de altă parte, având în vedere faptul că, în continuare, și unii dintre politicieni pun sub semnul întrebării existența noului virus, ar trebui ca, pentru că tot se pregătesc de alegeri, aceștia să facă un pic de voluntariat – măcar în calitate de privitori ai actului medical, ca să știe ce să mai promită din toamnă- la… unitățile de primiri urgență. După vreo câteva ore în care ochii li s-ar învârti în cap din cauza numărului mare de salvări și al pacienților care trebuie triați, în funcție de urgență, mai mult ca sigur și-ar schimba părerea, și asta doar uitându-se la aparținării celor bolnavi, rămaşi stingheri în fața porții spitalului. Nimeni nu-și dorește ca, în caz de boală, situația să se schimbe înspre mai rău!. Însă, după cum se vede, parcă nu există niciciun fel de deschidere spre…mai bine.