Liderul PSD: E un program exclusiv electoral, pentru a vâna voturi

Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, document intitulat „Reclădim România”, a fost prezentat miercuri seara de Guvern, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.
În cadrul evenimentului de lansare, şeful statului a deschia seria alocuţiunilor, fiind urmat de premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
„Criza sanitară şi economică provocată de pandemia globală cu COVID-19 a arătat vulnerabilităţile României determinate de modelul de dezvoltare promovat de guvernările anterioare. Doar prin intervenţia promptă şi susţinută a Guvernului şi prin conformarea voluntară a românilor la măsurile adoptate de autorităţi, răspândirea infecţiilor cu coronavirus a fost limitată şi controlată eficient, iar economia a fost salvată de la colaps prin măsuri de sprijin pentru companii şi angajaţi. Modelul de dezvoltare a României bazat doar pe consumul populaţiei, determinat de politicile pro-ciclice ale guvernărilor anterioare, trebuie schimbat într-un nou model de creştere economică axat pe: stimularea şi dezvoltarea capitalului autohton şi a competitivităţii companiilor româneşti, investiţii în domenii strategice ale infrastructurii publice, transformarea digitală a economiei şi a administraţiei publice, pregătirea economiei pentru noua revoluţie tehnologică, tranziţia către o economie durabilă”, se arată în document, potrivit Agerpres.
Conform sursei citate, „obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Guvern este realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025”.
Se au în vedere granturi pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru şi investiţii, programe de finanţare nerambursabilă pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor, granturi pentru iniţiative antreprenoriale inovative şi digitalizarea companiilor, sprijin pentru dezvoltarea agriculturii şi a industriei agroalimentare, programe de finanţare pentru investiţii noi şi pentru relocarea companiilor în România, programe de garantare pentru asigurarea lichidităţii companiilor, instrumente de creştere a capitalizării companiilor şi de finanţare a investiţiilor, precum şi măsuri de sprijin pentru angajaţi şi companii necesare reluării activităţilor economice, dar şi măsuri de protecţie socială. Planul elaborat de Guvern vizează infrastructura de transport, infrastructura energetică, infrastructura de sănătate, cea pentru educaţie, investiţii pentru dezvoltarea locală, infrastructura agricolă şi de irigaţii, investiţii de mediu şi infrastructura sportivă.
Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică prezentat Executiv este un program exclusiv electoral. „Este un program de cumpărat voturi (…). Din punctul meu de vedere, sunt trei concluzii clare: este un plagiat, amatorism şi hoţie (…). Este programul Partidului Social Democrat din 2016. (…) El un sfert este deja implementat, există (…). Când era Partidul Social Democrat, când a făcut acest program în 2016, aveam anumite venituri la bugetul statului. Aceste venituri nu mai există. El nu este adaptat cerinţelor actuale. (…) Sunt nişte teze, ele nu au accent pe realitate. Noi avem, cred, cel mai mare deficit din Europa, fără să facem nicio inserţie de capital în privat către IMM-uri. Este un program exclusiv electoral, pentru a vâna voturi”, a spus Marcel Ciolacu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3. El a menţionat că Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică se bazează pe bani europeni, fără să vină cu nimic concret privind modul în care vor fi atrase acestea.